Ma már szerencsére nagyon sokféle fejes salátát lehet kapni, még a kisebb élelmiszerüzletekben is. A klasszikus fejes saláta mellett ott kínálja magát többféle fodros-bodros zöld gömbölyűség. Tulajdonképpen mindegyik jó szinte mindenhez, de nyilván van köztük különbség eltarthatóságban, ízben, textúrában. Mutatjuk, melyik mire a legjobb.

Melyik saláta mire jó?

Fejes saláta

[eadvert]

Olcsó, tavasszal, nyár elején szinte mindenhol kapható, könnyen termeszthető a kiskertben. Levelei puhák, gyorsan összeesnek. Csak frissen az igazi.

Tölgylevélsaláta

Levelei karéjosak, hasonlítanak a tölgylevél formájához. Lehet zöld vagy bordós-barna. Szép, mutatós saláta. Viszonylag vékonyak és puhák a levelek, sokáig nem tartható el.

Jégsaláta

Egész évben folyamatosan kapható, könnyen beszerezhető. Levelei vastagabbak és ropogósabbak, mint a fejes salátáé, tovább frissen marad, ideális, ha mindig csak egy kevés kell belőle (a maradék becsomagolva hűtőszekrényben egy hétig is jól eláll). Szendvicsekbe is tökéletes.

Római saláta

Fejet nem képez, levelei nyújtottak, hosszúkásak. Kifejezetten ropogósak, erősek a levelei, sokáig eltartható. A klasszikus cézársaláta ebből készül.

Frisee (endívia) saláta

Kifejezetten mutatós salátaféleség. A fodros-cakkos nyújtott levelek nem szoros fejet, hanem szép laza boglyát képeznek. Nem annyira erősek és ropogósak, mint például a római salátáé, de minden salátástálat fantasztikusan feldobnak.

Cikóriasaláta

Kifejezetten kesernyés ízű. Nagyon erősek a levelei, ezért nemcsak nyersen fogyasztjuk, hanem pirítva vagy párolva is nagyon jó. Azoknak ajánljuk, akik a különleges ízeket kedvelik.

Radicchio

Piros színű cikóriasaláta, gyakran kapható. Ez is kemény levelű, kesernyés zöldség. Ugyanúgy használhatjuk, mint a halványzöld változatot.

Ajánlunk pár receptet is:

Csalános tojásos galuska grillezett fejes salátával

Töltött fejes saláta ropogós csirkével

Tormás újburgonya-saláta

Kapros-joghurtos heringsaláta

Töltött tojás citromos sült cikóriával

Serpenyős sertéskaraj radicchióval

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.