Lehetőleg A típusú, főzés közben nem széteső burgonyafajtát válasszunk. A legegyszerűbb és leggyorsabb módszer, ha a héjas krumplikat egy erre a célra rendszeresített dörzsiszivaccsal alaposan lesúroljuk, és sós vízben félig megfőzzük. Nagyon vigyázni kell, nehogy túlfőzzük, inkább legyen egy kicsit nyersebb. Utána hagyjuk langyosra hűlni, mert melegen nagyon mállik. Végül meghámozzuk, hosszában félbevágjuk. Ha nagyon gömbölyű az alja, akkor levágunk belőle egy szeletkét, hogy biztosan álljon majd a tepsiben. A gumók belsejét karalábévájóval vagy kicsi, hegyes késsel kivájjuk úgy, hogy körben fél-egy centi vastag fala maradjon, és ezt töltjük majd meg a recept szerint.
Készíthetjük teljesen nyers krumpliból is: meghámozzuk, s a fentiek szerint kivájjuk – de egyrészt sokkal nehezebb a kemény zöldséggel bánni, másrészt sokkal lassabban is sül meg.
Töltelékként pedig szinte minden maradékot el tudunk használni, amit találunk a hűtőszekrényben: sült hús, kolbászvég, kissé száradt sajt, fél pohár tejföl, nem túl friss zöldség, stb., stb.