A sült tök finom és nagyon egészséges. Időnként még olcsó is. Mivel általában egy jó óra is kell ahhoz, hogy karamellás-ragacsosra süljön, célszerű az egész zöldséget feldarabolni, és egyszerre megsütni egy jó nagy tepsivel. Frissen, melegen a legfinomabb, akár magában vagy egy kis mézzel locsolva, akár sósan, borssal, zsályával, olívaolajjal. A maradékból másnap csinálhatunk egy jó sütőtöklevest. De ha ahhoz kevés, akkor használjuk fel édességekhez. Ha áttörjük, akkor a tökpürét tehetjük a kevert süteményekbe, rétestöltelékbe, muffinokba stb. Mi most két olyan desszertet ajánlunk, amiket még sütni sem kell, és villámgyorsan elkészülnek. Mind a kettő annyira egyszerű és olyan változatosan készíthető, hogy még pontos recept sem kell hozzájuk.
[eadvert]
Tökpuding
Ha vannak a tökön feketére sült részek, azokat levágjuk. A maradékot kikaparjuk a héjából, keverőtálba tesszük és botmixerrel áttörjük. Öntünk hozzá annyi folyadékot, hogy híg tejföl állagú legyen. Ez lehet tej, növényi tej vagy víz. Fűszerezzük ízlés szerint csipet sóval, őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával. Ha nem elég édes a tök, akkor egy-két evőkanál barna cukorral vagy édesítővel ízesítjük. Megmérjük a folyadék mennyiségét, és három-négy decinként adunk hozzá egy csomag vaníliás pudingport (vagy 40 g keményítőt). Csomómentesre keverjük, végül egy lábasban folyamatosan kevergetve forrásig melegítjük. Kis poharakba, tálkákba öntjük, és hagyjuk megdermedni. Ha van kéznél, tegyünk rá egy kis tejszínhabot, és szórjuk meg némi szeletelt mandulával.
Csokoládés tökgolyó
Kikaparjuk a tök belsejét, majd botmixerrel áttörjük. A tökpürét egy tiszta konyharuhába kötjük, és kifacsarjuk belőle a felesleges nedvességet (valamennyit azért hagyunk benne). Keverünk hozzá állagjavító és ízesítőanyagokat, édes kekszmorzsát, illetve gluténmentes keksztörmeléket, pár evőkanál kókuszlisztet (ez jól felszívja a nedvességet), puffasztott rizst vagy más gabonát, darált vagy durvára vágott diófélét, csokoládécseppet vagy apróra vágott csokit, esetleg aszalt gyümölcsöket. Ízesítjük fahéjjal, vaníliával, pici sóval. A masszából vizes kézzel kis diónyi gombócokat formázunk, tálcára sorakoztatjuk, és betesszük a fagyasztóba fél órára. Közben ét- vagy tejcsokit gőz felett megolvasztunk. Ízlés szerint teszünk hozzá kevés vajat, olajat vagy kókuszzsírt, hogy könnyebb legyen vele bánni. Megmártjuk benne a kis golyókat, sütőpapírra tesszük dermedni. Pár szem színes cukorral, esetleg tört mandulával, dióval díszíthetjük.
Diós-sütőtökös tagliatelle sült gesztenyével, balzsamos céklával