Ekler, képviselő fánk, profiterol... Csak néhány népszerű édesség, amely égetett tésztából készül. Hoztunk néhány tanácsot, hogy mindenkinek sikerüljön a tökéletes égetett tészta!

Mindent az égetett tészta elkészítéséről

 

Égetett tésztából készülő sütemények világszerte

  • Saint-Honoré torta: leveles tészta az alap, azon égetett tésztából készült körgyűrű és kis fánkok, különböző krémekkel töltve
  • Krokambus: gúla alakba rendezett, cukorszirupba mártott pici, töltött fánkok
  • Chouquette (ejtsd: sukett): édes tésztából készült töltetlen minifánkok
  • Profiterol: töltött fánkocskák valamilyen édes mártással leöntve
  • Churros (ejtsd: csurrosz) vagy tulumba: forró zsiradékban kisütött recés, hosszabb-rövidebb csíkok

Néhány praktikus tanács a tökéletes égetett tésztához:

  • A tésztában lévő folyadék lehet csak víz vagy víz és tej keveréke. a víztől ropogósabb, a tejtől lágyabb ízű, finomabb lesz
  • Mivel a tojások mérete nem egyforma, ki kell kísérleteznünk, hogy mikor megfelelő a tészta állaga
  • Vastag talpú edény használata célszerű, így biztosan nem fog leégni a masszánk
  • Az egész tojásokat a legegyszerűbben egy tálas mixer segítségével tudjuk a tésztába dolgozni: átöntjük a keverőtálba a masszát, és minden egyes tojással egy-egy percig keverjük
  • Ha nincs habzsákunk, akkor egy erős nejlonzacskó is remekül használható, csak lecsippentjük az egyik csücskét (még mosogatni sem kell utána)
  • Tartsuk be a sütési időt, mert ki kell szárítani a süteményt
  • Ha túl korán kivesszük, akkor összeesik
  • A kész fánkok (természetesen töltetlenül) jól fagyaszthatóak, szobahőmérsékleten viszonylag gyorsan felengednek

5 kedvenc receptünk égetett tésztából:

Képviselőfánk sóskaramell-habbal

Tojáslikőrös képviselőfánk-torta

[eadvert]

Csokis-málnás ekler fánk

Narancsos eklerfánk

Karamellkrémes eklerfánk

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink