Égetett tésztából készülő sütemények világszerte
- Saint-Honoré torta: leveles tészta az alap, azon égetett tésztából készült körgyűrű és kis fánkok, különböző krémekkel töltve
- Krokambus: gúla alakba rendezett, cukorszirupba mártott pici, töltött fánkok
- Chouquette (ejtsd: sukett): édes tésztából készült töltetlen minifánkok
- Profiterol: töltött fánkocskák valamilyen édes mártással leöntve
- Churros (ejtsd: csurrosz) vagy tulumba: forró zsiradékban kisütött recés, hosszabb-rövidebb csíkok
Néhány praktikus tanács a tökéletes égetett tésztához:
- A tésztában lévő folyadék lehet csak víz vagy víz és tej keveréke. a víztől ropogósabb, a tejtől lágyabb ízű, finomabb lesz
- Mivel a tojások mérete nem egyforma, ki kell kísérleteznünk, hogy mikor megfelelő a tészta állaga
- Vastag talpú edény használata célszerű, így biztosan nem fog leégni a masszánk
- Az egész tojásokat a legegyszerűbben egy tálas mixer segítségével tudjuk a tésztába dolgozni: átöntjük a keverőtálba a masszát, és minden egyes tojással egy-egy percig keverjük
- Ha nincs habzsákunk, akkor egy erős nejlonzacskó is remekül használható, csak lecsippentjük az egyik csücskét (még mosogatni sem kell utána)
- Tartsuk be a sütési időt, mert ki kell szárítani a süteményt
- Ha túl korán kivesszük, akkor összeesik
- A kész fánkok (természetesen töltetlenül) jól fagyaszthatóak, szobahőmérsékleten viszonylag gyorsan felengednek
5 kedvenc receptünk égetett tésztából:
[eadvert]