A zsenge újkrumpli az egyik legfinomabb nyár eleji ínyencség. Minél kisebbek a szemek, annál lágyabb, krémesebb, persze annál nehezebb is a tisztítása. Most kell sokat enni belőle, mert az ezekben a hetekben felszedett első kis gumócskák a legjobbak.

Minél apróbb, annál jobb

Lehetőleg ne vegyünk tisztítottat, mert sokat veszít a zöldség a minőségéből a hámozás után.

Ne feledjük, minél apróbb, annál jobb. Még ha olcsóbb is. Piacokon őstermelőknél érdemes keresni az igazi parázsburgonyát.

Vásárlásnál ügyeljünk rá, hogy frissen szedett burgonyát válasszunk, szép, fényes legyen a külseje, ne legyen fonnyadt. Csak a friss újkrumplit lehet gyorsan hámozni.

Tényleg fog a héja, vegyünk fel a tisztításhoz gumikesztyűt. Ha elfelejtettük volna, akkor vessük be a jól bevált citromhéjat.

Tulajdonképpen a krumpli vékonyka kis héjával nincs is baj, bőven elég, ha kapirgálás helyett alaposan lesúroljuk a szemeket egy erre a célra rendszeresített dörzsiszivaccsal.

Köretek újkrumpliból

Zöldborsós rakott újburgonya

Spárga újkrumplival, fokhagymával

Zöldbabos újkrumplileves

Pulykaragu karfiollal és újkrumplival

Kelkáposztás, sajtos tepsis újkrumpli

Kakukkfüves újkrumpli

Juhtúrós újkrumpli újhagymával

Zsályás újkrumpli salotta hagymával

Zelleres csirkebrassói gombával, csemegeuborkával, újburgonyával

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink