A multivitaminok és az ásványi anyagok a leggyakrabban használt étrend-kiegészítők a világon. Népszerűségük rohamosan nőtt az elmúlt néhány évtizedben.

Működnek a multivitaminok? Íme a meglepő igazság!

Vannak, akik úgy vélik, hogy a multivitaminok javíthatják az egészséget, kompenzálhatják a rossz étkezési szokásokat, és még a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetik.

Ez a cikk a multivitaminok mögött meghúzódó tudományos bizonyítékokat vizsgálja.

[eadvert]

Mik azok a multivitaminok?

A multivitaminok olyan kiegészítők, amik sok különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, néha más összetevőkkel együtt.

Mivel nincs szabvány arra vonatkozóan, hogy mi minősül multivitaminnak, tápanyag-összetételük márkánként és termékenként változik.

Sokféle formában kaphatók, beleértve a tablettákat, kapszulákat, rágógumikat, porokat és folyadékokat egyaránt.

A multivitaminok beszerezhetők a gyógyszertárakban, bioboltokban, szupermarketekben, valamint az interneten.

Mit tartalmaznak a multivitaminok?

Tizenhárom vitamin és körülbelül 15 ásványi anyag elengedhetetlen az egészséghez.

Sok közülük enzimeket és hormonokat termel, erősíti az immunitást, és biztosítja az idegek és a szervek megfelelő működését.

A szervezetnek szüksége van ezekre a tápanyagokra a szaporodáshoz, karbantartáshoz, növekedéshez és a testi folyamatok szabályozásához.

A multivitaminok sok ilyen vitamint és ásványi anyagot kínálhatnak – de változó mennyiségben. Más összetevőket is tartalmazhatnak, például gyógynövényeket, aminosavakat és zsírsavakat.

Multivitaminok és a szívbetegségek

A szívbetegség az egyik vezető halálok világszerte.

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a multivitaminok összefüggenek a szívroham és a halálozás kockázatának csökkenésével.

Egy tanulmány feltárta, hogy a nők körében a több, mint 3 éven át tartó multivitamin-szedés összefüggésbe hozható a szívbetegség miatti halálozás kockázatának csökkenésével.

Multivitaminok és rák

A multivitamin-használattal és a rákkockázattal kapcsolatos bizonyítékok vegyesek.

Az egyik áttekintés öt randomizált, kontrollos vizsgálatot tekintett át, amikben összesen 47 289 ember vett részt. Megállapították, hogy 31 százalékkal volt alacsonyabb a rák kockázata azoknál a férfiaknál, akik multivitamint szedtek.

Két megfigyeléses tanulmány – az egyikben csak nők, a másikban pedig férfiak és nők egyaránt – a hosszú távú multivitamin-használatot a vastagbélrák kockázatának csökkenéséhez kötötte.

Vél a Physicians’ Health Study II megjegyezte, hogy a hosszú távú, napi multivitamin-használat csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát a férfiaknál, akkor is, ha a kórelőzményükben szerepelt a rák és akkor is, ha nem.

A multivitaminoknak van más egészségügyi előnye is?

A multivitaminokat számos más célra is tanulmányozták, beleértve az agyműködés és a szem egészségének javítását.

Az agy működése

Számos kis tanulmány – amely bizonyos populációkat vizsgált – megállapította, hogy a multivitaminok javíthatják az idősebb felnőttek memóriáját.

A multivitaminok a hangulatot is befolyásolhatják. A kutatások nemcsak a rossz hangulat és a tápanyaghiányok közötti összefüggéseket tárták fel, hanem a táplálék-kiegészítők, valamint a szorongás és depresszió enyhülő tünetei között is.

A szem egészsége

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció világszerte a vakság egyik vezető oka.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az antioxidáns vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása lassíthatja a progresszióját, és segíthet megelőzni az állapot kialakulását.

Ezenkívül néhány bizonyíték arra utal, hogy a multivitaminok csökkenthetik a szürkehályog, egy másik széles körben elterjedt szembetegség kialakulásának kockázatát.

Képek forrása: bigstock.com és healthline.com

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.