A csalán magától nő, rengeteg van belőle, finom és egészséges, bio is, mégis alig fogyasztjuk. Pedig az íze pont olyan, mint a zsenge spenóté. Ráadásul tele van hasznos vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Barátkozzunk össze vele!

Mire jó a csalán, és mit készíthetünk belőle?

Csalánhoz igazán nem nehéz hozzájutni, ha annyira rendesek vagyunk, hogy a saját kertünkben nem találunk, akkor elég elbaktatni egy közeli erdőszélre, tisztásra, és biztos bele fogunk ütközni. Ennek a gyűjtésére is ugyanaz vonatkozik, mint a többi vadnövényre: ügyeljünk rá, hogy ne legyen a közelében autóforgalom vagy más szennyező forrás. A friss hajtásokat érdemes lecsipegetni. Mindnyájunkat csípett már meg csalán, és ugyan tudjuk, hogy jót tesz az ízületeinknek, de inkább elkerülnénk ezt a fájdalmat. Tehát lehetőleg hosszúnadrágban, hosszú ujjú felsőrészben és kesztyűvel felszerelkezve induljunk gyűjtögetni (ámbár állítólag aki ügyes, az csupasz kézzel is meg tudja úgy fogni a csalánt, hogy ne csípje meg).

Ha gyógynövényként akarjuk alkalmazni, akkor zörgősre szárítjuk, és csalánteaként egész évben fogyaszthatjuk (salaktalanít, tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert, élénkít, csökkenti az allergiás tüneteket, hogy csak párat említsünk a sok jó hatásából.) Helye van a konyhában is: használhatjuk salátákhoz, krémekhez, főzhetünk belőle levest, főzeléket, stb. Párolva akár le is fagyaszthatjuk. Csinálhatunk belőle szörpöt is.

Csalános tojásos galuska grillezett fejes salátával

Csalános túróval töltött sós kifli

Csalános rizottó

Csalánfőzelék krumpligombóccal és pirított csirkemellel

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.