Nagyon közel van már a karácsony, ideje végéggondolni, hogy ki mit kap tőlünk. Az édesszájúaknak kedves ajándék lehet egy doboz házi készítésű édesség. A nagyon csokoládés trüffelek nagy rajongótáborral rendelkeznek. Az elkészítésük egyáltalán nem bonyolult, mondhatni gyerekjáték, ráadásul közben lehet egy kicsit kóstolgatni is. Mindenesetre érdemes legalább egyszer főpróbát tartani, hogy karácsony előtt már biztosra mehessünk.
Magazin
Ha a havi kosztpénz már erősen megcsappant, süssünk tócsnit a családnak. Nincs ember, aki ne szeretné. Ropogós, ízes, laktató, alig lehet abbahagyni. Bármilyen zöldségmaradékot felhasználhatunk hozzá. Egyszerű mártogatóval is nagyon finom, de nagyétkűeknek süthetünk mellé pár virslit vagy egy szelet húst, vagy adhatunk mellé valamilyen tartalmas salátát. Tudták, hogy édesen is nagyon jó?
A decembert végigsütjük, és ilyenkor már nagyban törjük a fejünket, hogy mi is legyen az idei palettán. A megszokottak mellett általában kipróbálunk minden évben egy-két újdonságot is, főleg az aprósütemények terén, hiszen a kínálótál és az ajándékdoboz akkor szép, ha nagyon változatos. Egy alaptésztából általában sokféle kis apróságot süthetünk.
Befőzés
Sokunkkal előfordult már, hogy a nyáron gondosan elrakott lekvárunk tetején (jobb esetben csak azután, hogy kinyitottuk és néhány napig a hűtőben tároltuk a felét), megjelent a penész. Mitől penészedik meg a finom, házias lekvár, és megehetjük , ha „lekanalazzuk”, és kidobjuk a romlott részt?
Sokat lehet arról hallani, olvasni, hogy milyen lelkiállapotban milyen nassolnivalót kívánunk. Állítólag ha dühösek vagyunk, akkor csipszet szeretnék vadul ropogtatni, ha pedig arra vágyunk, hogy kényeztessen, simogasson valaki, akkor a kanalas desszertek felé indulunk. Ez utóbbi esetre erősen javasoljuk a híres latin-amerikai sült pudingot, a flant.
Ez a laktató krumplis tészta valaha a szegények eledele volt, hiszen alapvetően csak krumpli és liszt kellett hozzá. Többféle néven is ismerték a különböző tájakon (zsámiska, cinke, gánica, gánca). Kis zsírral, füstölt szalonnával, hagymával megbolondítva önálló és nagyon jóízű egytálétel. Persze társíthatjuk más finomságokkal is.
Régen teljesen elfogadott tízórai volt a párizsis zsemle, ma már inkább sonkafélét teszünk a szendvicsekbe. Pedig a legtöbb gyerek (és sok felnőtt is) nagyon szeretné a nem túl fűszeres, nem túl zsíros rózsaszín felvágottat. Nem kell kerülni, csak meg kell találni a minőségi alapanyagból készülteket.