Az őszi-téli hónapokban minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy hasznos vitaminokkal töltsük fel a szervezetünket. Persze szedhetünk pirulákat is, de sokkal jobban járunk, ha a szükséges adagnak legalább egy részét természetes módon visszük be a szervezetünkbe.

Csipketea, az őszi-téli csodaital

Ilyenkor szedhetjük a vadrózsa szép piros bogyóit, a kötelező őszi kirándulásokat érdemes összekötni némi gyűjtögetéssel.

Nagy szerencse, hogy a csipkebogyó nemcsak egészséges, hanem nagyon finom is, akkor is innánk, ha nem tudnánk, mennyi gyógyhatással rendelkezik. A bogyók rengeteg C-vitamint tartalmaznak (mellette jócskán találhatóak benne még A-, B-, K- és P-vitamin, valamint ásványi anyagok is). Ha a sok C-vitamint ki szeretnénk nyerni belőle, akkor az első körben nem célszerű leforrázni.

Az a legértékesebb tea, amit úgy nyerünk, hogy egy nagy marék csipkebogyót éppen csak langyos vízzel leöntünk, és hagyjuk állni pár órát. Utána leszűrjük, és kifejezetten jóízű, üdítő italhoz jutunk. Gyerekeknek, édes szájúaknak természetesen ízesíthetjük egy kis mézzel is.

Nem dobjuk ki a bogyókat, hanem a következő teát úgy készítjük, hogy ráöntjük a forró vizet, és hagyjuk állni legalább tíz percig. Ennek sokkal erőteljesebb lesz az íze, és még mindig sok hasznos anyag marad benne. Különösen akkor célszerű, ha forró italra van szükségünk. Ezt is feldobhatjuk még egy kis mézzel és citrommal.

A leforrázott bogyókból még egy teát főzhetünk, most már kis lábasba dobjuk, és vízzel tíz percig főzzük. Ennek is erős íze van, nagyon finom, ihatjuk forrón vagy hidegen, magában vagy ízesítve.

Hecsedli

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.