Pite vagy torta? Vagy esetleg lepény? Nincs pontos definíció. Kezdetekben volt az almás pite vagy lepény, kinek hogy tetszett – alapesetben tepsiben, alul tészta, rajta a töltelék, felül a másik tészta. Minden házban máshogy csinálták, a viszonylag klasszikus élesztős-omlós tészta mellett készült sima kelt tésztából, linzertésztából, sőt hajtogatott vajas tésztából is.
A fahéjas almát nyáron felváltotta a savanykás rebarbara, egres, meggy. A háziasszonyok fél kézzel is összedobták, belefért a hétköznapi menübe is. Vasárnap esetleg kaphatott egy kis rácsot a tetejére, vagy tojáshabbal koronázták. Aztán az angolszász édességek begyűrűzésével minden összekavarodott. Először is elkerekedett a sütemény, mindenki gyorsan beszerzett egy kerek pitesütőformát (nem is értjük, hogy élhettünk nélküle). Az édesszájúak megkívántak egy kis krémet is a gyümölcs és a tészta közé.
A felső tésztaréteg meg egyre ritkábbá vált. Van helyette még több gyümölcs, hab, zselé, cifra rács. Nehéz meghatározni a torta és a pite közti különbséget: melyik az a krémmennyiség, amely már tortásítja a süteményt? Persze nem ez a fő feladatunk, hiszen az íz sokkal fontosabb, mint a kutakodás, nem igaz?
[eadvert]