A rendes, régimódi háztartásokban mindig volt otthon egy kis házi sütemény, mikor minek volt szezonja. Télen almás, túrós – nyáron meg ami terem a kert végében: ribizlis, meggyes, egreses. Ünnepnapokon habsapkát is kapott, de a hétköznapi, egyszerű tésztás is isteni volt. Ezeket az ízeket keresve megsütöttük a szezon hat legjobb pitéjét, a változatosság kedvéért kereken. Tartsanak velünk, kóstolják meg mindegyiket.

Mutatjuk a szezon hat legjobb pitéjét

Pite vagy torta? Vagy esetleg lepény? Nincs pontos definíció. Kezdetekben volt az almás pite vagy lepény, kinek hogy tetszett – alapesetben tepsiben, alul tészta, rajta a töltelék, felül a másik tészta. Minden házban máshogy csinálták, a viszonylag klasszikus élesztős-omlós tészta mellett készült sima kelt tésztából, linzertésztából, sőt hajtogatott vajas tésztából is.

A fahéjas almát nyáron felváltotta a savanykás rebarbara, egres, meggy. A háziasszonyok fél kézzel is összedobták, belefért a hétköznapi menübe is. Vasárnap esetleg kaphatott egy kis rácsot a tetejére, vagy tojáshabbal koronázták. Aztán az angolszász édességek begyűrűzésével minden összekavarodott. Először is elkerekedett a sütemény, mindenki gyorsan beszerzett egy kerek pitesütőformát (nem is értjük, hogy élhettünk nélküle). Az édesszájúak megkívántak egy kis krémet is a gyümölcs és a tészta közé.

A felső tésztaréteg meg egyre ritkábbá vált. Van helyette még több gyümölcs, hab, zselé, cifra rács. Nehéz meghatározni a torta és a pite közti különbséget: melyik az a krémmennyiség, amely már tortásítja a süteményt? Persze nem ez a fő feladatunk, hiszen az íz sokkal fontosabb, mint a kutakodás, nem igaz?

[eadvert]

Mogyorós-bogyós pite

Almarózsás pite

Túrós-mákos pite málnával

Nagyi rebarbarás-epres pitéje

Habos fekete ribizlis pite

Cseresznyés mandulás pite

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.