Ma ismét nagy divat a hétvégi ráérős, délelőtti eszegetés, nevezzük bárminek is az étkezést. Sokféle fogás, édesek és sósak, családtagokkal, barátokkal, üzletfelekkel. Nagyon kellemes és nagyon szórakoztató program.

Ráérős villásreggelik

Manapság villásreggelinek – vagy ha nagyon trendiek akarunk lenni, akkor brunch-nek – nevezzük a késő délelőtti, terítékes, gazdag étkezést. Krúdy korában még gáblinak hívták (ez a Gabelfrühstück becézett alakja, akkoriban ugyanis még jóval nagyobb volt a német nyelv befolyása). Bár Krúdy csak valami jófajta vendéglőben tudta ezt gáblit elképzelni – egy jó pohár sörrel, sós kiflivel indítva –, mi otthon is csaphatunk egy nagy délelőtti lakmározást.

„A közhasználati időbeosztás szerint a legtöbb percentje az embereknek körülbelül reggel hét óra felé kezd ébredezni, mozgolódni, a külső világ iránt érdeklődni. A hivatalok körülbelül nyolc óra után kezdődnek, éppen elegendő időnk van a felöltözködéshez, borotválkodáshoz, kávézáshoz, esetleg két tojáshoz, vajhoz, édességhez, teához, szalonnához, szalámihoz, sódarfaladékhoz, hirtelen sült kolbászhoz vagy az egy-két pohárka seprőpálinkához, tegnapi száraz zsemlyével, amely reggelinek ugyancsak nagy pártja van az országban…

Ha nagyon pontosan meg akarjuk állapítani, a gábli délelőtt tíz órakor kezdődik. Ekkorára érkeznek meg, talán még vehemensebben: a reggeli gyomrok, a kiskávéval és pálinkával elcsitított gyomrok…”

(Krúdy Gyula: A gábli története)

Ajánlunk pár igazán remek fogást, ha brunchre hívnák a barátokat, családtagokat:

Benedict tojása

https://videkize.hu/recept/miniomlett/

Bazsi-féle mindent bele saláta

Zöldborsókrémes pirítós tökéletes tojással

Velős pirítós madársalátával és lila hagymával

Cukkinivel és cheddar sajttal ízesített túrós lepény

Görögdinnyés pite

Mini töltött tészta

Szőlős tejes pite

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink