Ezer néven hívják, sokféleképpen formázzák a burgonyás tésztákat, de egy a lényeg: jó sok főtt, áttört krumpli az alap, ehhez gyúrunk hozzá valamennyi lisztet. Ha a karácsonyi lakomák és a szilveszteri malac között valami egyszerűbb, húsmentes ételre vágyunk, csináljunk gombócot vagy nudlit, édesen vagy sósan.

Sok burgonya, kevés liszt, csinos forma

Örök kedvencek a gombócok, nudlik, barátfülék, hiszen gyerekként és felnőttként egyaránt nagyon lehet szeretni azt a tésztafajtát, amelyből ezek készülnek. A gombóc és a nudli nem kérdéses, a barátfülét viszont az ország egyes részein egyszerű gyúrt tésztából formázzák (persze az is nagyon finom). A burgonyát puhára főzzük (lehet héjastul, egészben, de gyorsabban megfő, ha meghámozzuk és felkockázzuk). Fontos, hogy még tűzforrón törjük át. A tésztagyúráshoz viszont ki kell hűteni, mivel ha forró krumplihoz adjuk a lisztet, akkor egy egyre folyékonyabb, ragacsos massza lesz belőle. A falusi asszonyok úgy tartják, hogy akkor lesz a legkönnyebb a tészta, ha minél kevesebb lisztet adunk hozzá, tojást pedig egyáltalán nem. A kifőtt krumplis tésztát hagyományosan pirított morzsára szedjük, de ezt helyettesíthetjük például darált mákkal vagy dióval is. Ugyanebből a tésztából készül az olaszok híres gnocchija is, csak kicsit más a formázása, mint a magyar nudlinak.

Angyalbögyörő konyakos aszalt szilvával

Fahéjas-morzsás nudli

Tavaszi krumplinudli

Parmezános nudlilepény

Ricottás-sütőtökös gnocchi zsályával

Vegán, gluténmentes házi gnocchi spenóttal, illatos dióval és vegán parmezánnal

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink