Együnk sok ribizlit, mert
- nagyon magas a C-vitamin-tartalma, legalább háromszor annyi van benne, mint a citromban,
- többféle B-vitamint és E-vitamint is tartalmaz, nagyobb mennyiségben,
- sok benne a hasznos élelmi rost,
- gazdag ásványi anyagokban is (kálium, vas, magnézium, kalcium),
- nagyon kevés benne a kalória,
- a fenti hatóanyagoknak köszönhetően méregtelenít, lassítja az öregedést, gyulladásgátló, daganatmegelőző hatásai ismertek.
Ennek a fantasztikus krémnek kicsit időigényesebb az elkészítése, de higgyék el, megéri. Tortatölteléknek is kiváló. Egy vékony piskótalapra halmozzuk, megszórjuk rengeteg friss gyümölccsel, és már tálalhatjuk is, esetleg egy kis édes tejszínhab társaságában. Gyors, mutatós és nagyon finom.
Nem ezzel tömte a vasorrú bába Jancsit és Juliskát. Azért kapta a mesebeli nevét, mert boszorkányos gyorsasággal készül el. Klasszikus, régi desszert. Ha a nyári délutánokon megkívántunk valami kis édességet, leszaladtunk a kert végébe, szedtünk egy pohár sötétpirosra érett ribizlit, és már csak némi tojásfehérje, cukor meg egy szorgos kéz kellett, és pikk-pakk elkészült az üdítő nyalánkság.
Ebben a kis desszertben a finom piros zselé a főszereplő. A friss gyümölcsöktől ellenállhatatlanul finom. Akkor jó, ha nem túl kemény, és kissé savanykás, semmi esetre se édesítsük túl. Az édes joghurtos hab majd megfelelően ellensúlyozza a pikáns gyümölcsöket.