Az őszi- téli időszakban ma is sok ételt készítünk savanyú káposztából. Akinek nincs a saját pincéjében, hordóban ez a finomság, az általában a piacon szerzi be. S ennek az egyik fellegvára: Vecsés.

Íme az ősz jolly jokere: a savanyú káposzta!

Vecsés környékére a XVI. századi török dúlást követően telepítettek 50 sváb jobbágycsaládot. Minden új gazda 150 öl káposztaföldet kapott, minek fejében vállalták, hogy a termésből egyhetednyi dézsmát fizetnek földesúrnak. A káposzta eltartásának leggyakoribb módja már ekkor is a savanyítás volt, a téli időszakban a legtöbb ételféleséget savanyú káposztából készítették. A savanyítást családi receptúra szerint végezték, ami generációkon át öröklődött. A finom ízű vecsési savanyú káposzta mindig különleges árunak számított és jó piaca volt. Jellemzően ma is az egykori sváb telepesek leszármazottainak családi gazdaságaiban folytatják ezt a tevékenységet. Legkedveltebb étel, amit savanyú káposztából készítünk az bizony a töltött káposzta. Ám ahány régi, annyi módon készítik el ezt az ételt.

  • Az alföldi töltött káposzta lényege például, hogy töltelékhez sok-sok hagymát és fokhagymát használnak, majd a masszát hosszasan gyúrják. A hozzávalókat rétegesen teszik a lábasba, mint a rakott krumplit.
  • A szabolcsi töltött káposzta édes káposztából készül, és paradicsomlében fő puhára. A leveleket töltés előtt sós vízzel leforrázzák, hogy megpuhuljanak, könnyebb legyen velük dolgozni.
  • Az erdélyi töltött káposzta füstöltszalonna-kocka alapon készül, rétegezve füstölt oldalas kerül bele, különleges ízét pedig a csombor és a kapor adja.
  • Vecsésen a töltött káposzta természetesen vecsési káposztából készül.

Mennyi az annyi?

1000 gramm savanyú káposzta tápértéke átlagosan Energia: 19 kcal Fehérje: 1 g zsír: 0,1 g Szénhidrát: 4 g

Párolt savanyú káposzta

Savanyú káposztás reteksaláta

[eadvert]

Savanyú káposztás kacsacomb

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.