Sokféle módszert használnak a gyakorló háziasszonyok, válasszátok ki azt, ami a legrokonszenvesebb a számotokra. Az alap a friss zöldség, azzal könnyű bánni. A fonnyadt, beszáradt gumókat meghámozni elég reménytelen vállalkozás. Ha nem akarjuk, hogy barnára-feketére színezze a kezünket, akkor húzzunk gumikesztyűt a tisztításhoz.
- Szivaccsal: talán ez a leggyorsabb, főleg, ha nem túl aprók a szemek. Érdemes erre a célra rendszeresíteni egy dörzsis szivacsot, folyó víz alatt egyesével lesúroljuk a szemeket. Ha friss a krumpli, villámgyorsan le tudjuk dörgölni róla a vékony héjat. Egy jó erős kefe is megfelel erre a célra.
- Késsel: a krumplit negyedórára sós vízbe áztatjuk, majd egy kis késsel egyesével lekaparjuk a gumókat. Időigényes, de tökéletes lesz a végeredmény.
- Konyharuhával: egy régi konyharuha felére sót szórunk, ráborítjuk a parázskrumplit, átforgatjuk, és a konyharuha másik felével alaposan átdörgöljük. Apró szemű burgonyához ajánljuk.