Mind a kettő tejtermék, nagyon is hasonlítanak egymásra, mégis mi a különbség? Miért ír az egyik recept túrót, a másik ricottát? Fel lehet-e cserélni? Túrós kisokos következik.

Túró vagy ricotta?

A túró is, a ricotta (ejtsd: rikotta) is tejből készül, kinézetük is nagyon hasonló. Ízük viszont már nem: a Magyarországon jobban ismert túró kifejezetten savanykás (mint az aludttej), a ricotta pedig jóval semlegesebb ízű, inkább a friss tej édességét mutatja. A túró úgy készül, hogy a megalvasztott tejet felmelegítik, utána lecsöpögtetik (így menthetjük meg a forralásnál összement tehéntejet is). A ricotta pedig a sajtkészítés során megmaradt savóból készül. Van, amikor még adnak hozzá egy kis tejet vagy tejszínt is. Ezt az esetleg feljavított savót újra felforralják (a neve is azt jelenti, hogy újrafőtt). Utána leszűrik – a kapott krémes tejtermék a ricotta.

Elvileg nem helyettesíthetőek egymással, a gyakorlatban igen. Természetesen más lesz a késztermék ízvilága. Gyümölcslevest, főzeléket egyaránt készíthetünk tejszínnel meg tejföllel, az egyik esetben édesebb, krémesebb lesz, a másik esetben savanykásabb – mind a kettő finom. Ha az olasz ételeket autentikus módon szeretnénk elkészíteni, akkor természetesen használjunk jó minőségű ricottát, a szalonnás túrós csuszát pedig véletlenül se ricottából készítsük. De a túrótorták például nagyon finomak ricottából is, a sós, töltött tésztáknál pedig jól jön a túró savanykássága. Érdemes bátran próbálkozni.

Csirkemell ricottával, rukkolával és sajtos burgonyával

Parmezános ricottafánk

Spenótos-ricottás kagylótészta

Cukkinivel és cheddar sajttal ízesített túrós lepény

Berényi túrós lepény

Tepsiben sült burgonya újhagymás túróval töltve

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink