A gyömbér régi magyar konyha kedvelt fűszere volt, aztán kicsit megfeledkeztünk róla. Érdemes újra felfedezni, és minél gyakrabban használni. Ételbe, italba rakva segít átvészelni a hideg, nedves hónapokat, átmelegít, megerősít, mi több: szerelmi varázsláshoz is tökéletes.

Ezért legyen otthon mindig gyömbér!

A fűszerként használt gyömbér egy trópusi növény gyökerének a törzse. Levelei hosszúkásak, különleges alakú, szép virága bíborvörös. Ázsiából származik, Kínában és Indiában már az ókorban is használták. Európába az időszámítás szerinti első században jelent meg. Persze hosszú időn keresztül aranyárban mért, királyi fűszer volt.

Általában kétféle formátumban juthatunk hozzá: vehetünk nyers gyökeret vagy szárított, porrá őrölt fűszert. Egyik változat sem drága, hiszen csak nagyon kevés kell belőle. Jellegzetes, csípős-citrusos-édeskés ízét a benne megtalálható illóolajoknak köszönheti. Ezek főként a héj alatt helyezkednek el, ezért a legjobb, ha nem hámozzuk, hanem csak alaposan tisztára súroljuk a gyökeret. Az összetett íze miatt sós és édes fogásokban egyaránt használjuk. Sok fűszerkeverék alkotóeleme, például a karácsonyi mézeskalácsfűszer is elképzelhetetlen nélküle. Rendkívül sok jó hatással bír: emésztést elősegítő, gyulladásgátló, gyomorerősítő, puffadásgátló. Görcsoldó, javítja a memóriát, és nem utolsósorban az egyik legismertebb afrodiziákum.

Gyömbéres-mézes csirkefalatok birsalmával

Gyömbéres-csilis csirkeraguleves

Gyömbéres édesburgonyakrémleves

Gyömbéres fácánleves házi tésztával

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.