A fűszerként használt gyömbér egy trópusi növény gyökerének a törzse. Levelei hosszúkásak, különleges alakú, szép virága bíborvörös. Ázsiából származik, Kínában és Indiában már az ókorban is használták. Európába az időszámítás szerinti első században jelent meg. Persze hosszú időn keresztül aranyárban mért, királyi fűszer volt.
Általában kétféle formátumban juthatunk hozzá: vehetünk nyers gyökeret vagy szárított, porrá őrölt fűszert. Egyik változat sem drága, hiszen csak nagyon kevés kell belőle. Jellegzetes, csípős-citrusos-édeskés ízét a benne megtalálható illóolajoknak köszönheti. Ezek főként a héj alatt helyezkednek el, ezért a legjobb, ha nem hámozzuk, hanem csak alaposan tisztára súroljuk a gyökeret. Az összetett íze miatt sós és édes fogásokban egyaránt használjuk. Sok fűszerkeverék alkotóeleme, például a karácsonyi mézeskalácsfűszer is elképzelhetetlen nélküle. Rendkívül sok jó hatással bír: emésztést elősegítő, gyulladásgátló, gyomorerősítő, puffadásgátló. Görcsoldó, javítja a memóriát, és nem utolsósorban az egyik legismertebb afrodiziákum.