Hála a sok amerikai filmnek, ma már nálunk is elterjedt a Valentin- (Bálint-) nap ünneplése, az egymást szerető párok megajándékozzák egymást valami aprósággal, és ilyenkor kijár egy valami ünnepi étkezés is: ágyba vitt reggeli, délutáni különleges kávézás, esti gyertyafényes vacsora, kinek mi fér bele az idejébe és a kedvébe.

Valentin nap, a szerelmesek napja

Nem is gondolnánk, de már a XV. században összekapcsolták Szent Valentin napját a szerelem ünneplésével. A ma ismert szokások azonban csak a XIX. századtól terjedtek el Európában és Amerikában. A legtöbb országban apró ajándékokkal és Valentin-napi üdvözlőkártyákkal kedveskednek egymásnak az emberek. Főleg virágot és édességeket szoktak ilyenkor ajándékozni.

A Bálint-napi vacsorák pedig a vágykeltésről szólnak, sok-sok afrodiziákummal. Bizonyos ételekről évszázadok óta úgy gondolják, hogy serkentik a szerelmi szenvedélyt. Ezek általában javítják a vérkeringést, oldják a stresszt vagy örömhormonokat termelnek. Ide tartoznak például a csokoládé, a zeller, a tenger gyümölcsei, a tojás, a kávé és nagyok sok fűszer (fahéj, vanília, bazsalikom, fokhagyma, sáfrány stb.). A hagyományos Valentin-napi menü sok pirosat, szív alakú formázást és jó sok afrodiziákumot tartalmaz.

Ajánlunk pár ide illő, könnyen elkészíthető, finom és mutatós receptet:

Reggeli Valentin-napra

Valentin pizza

Fűszeres lazac sáfrányos rizzsel

Valentin-pite

Bálint-napi csokitorta meggyzselével

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.