Nagyon sok édességbe használunk vaníliát, töltelékekbe, tésztákba, krémekbe. Ilyenkor nyáron a gyümölcsös pitéknek is kihagyhatatlan része. Nem mindegy, hogy mit használunk, a vanilin nem vanília, nem véletlen a köztük lévő hatalmas árkülönbség.

Ezekhez a desszertekhez használhatunk vaníliát

Az igazi vanília és a mesterségesen előállított vanilin íze két külön világ. A vanilincukor ugyan olcsó, de nem az igazi megoldás. Ha igazi vaníliát szeretnénk használni, többféle módszer is rendelkezésünkre áll. Használhatunk mindig vaníliarudat (illetve a kikapart magokat), ez meglehetősen drága és macerás eljárás, ünnepekre érdemes tartogatni. (A kikapart hüvelyeket pedig érdemes porcukorba rejteni, mint ahogy ezt régen csinálták a háziasszonyok, így gyakorlatilag ingyen lesz a vaníliás porcukrunk).

A vaníliakivonat használata egyszerű, íze remek. Két baj van vele: meglehetősen nehéz a beszerzése, mert nagyon kevés helyen forgalmazzák, ráadásul nem is olcsó. Az alig fél decit tartalmazó kis üvegcse ára a legtöbb helyen az 5000 forintot is meghaladja. Sokkal olcsóbb a házi változat: 5 dl vodkába tegyünk 5-10 felhasított vaníliarudat, hagyjuk érni, időnként rázzuk össze, ha felé járunk. Ha elfogy, csak utána kell tölteni egy-két vaníliarudat és némi vodkát.

Minden élelmiszer-áruházban lehet kapni Bourbon vaníliás cukrot – nem olcsó, mert a pici zacskó 150 forint körül van, de kényelmes, korrekt az íze, és egyszerre nem kell sokat beruházni. Ma már kapható cukormentes, édesítőszeres kivitelben is. Ha ritkán használunk vaníliát, tökéletes megoldás, ha gyakran, akkor érdemes fajlagosan olcsóbbat keresni.

Ma már sok helyen kapható vaníliaőrlemény, 5-6 g belőle 1000 forint körül van. Nyilván nem a legjobb minőségű vaníliarúdból készítik, de hétköznapokra tökéletes megoldás.

Sült túrótorta eperrel

Egyszerű túrótorta

Intelligens krémes

Képviselőfánk-torta

Vaníliás töltött fánk

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.