Az idén remek a borsótermés, jót tett neki a sok májusi eső. Van némi összevisszaság az elnevezésükben, segítünk kiigazodni benne. De bármelyik fajta is, ilyenkor a legfinomabbak a zsenge, zöld szemek.

Zsenge zöldborsó, de milyen?

Kifejtőborsó (például Rajnai törpe, Debreceni világos és sötétzöld): ezt vethetjük a legkorábban, kevésbé érzékeny a hidegre, pár fokos fagyot eltűr. Cukortartalma hamar keményítővé alakul, ez azt jelenti, hogy a leszedés után gyorsan fel kell használni (akár friss ételhez, akár fagyasztáshoz), egyébként gyorsan megöregszik. Magja gömbölyű, sima héjú, jól hántolható.

Velőborsó (például Kelvedon csodája, Zsuzsi, Jubileum, Rondo): érzékeny a fagyra és a hidegre, ezért csak április közepén vetjük. Több vizet igényel, mint a kifejtőborsók. Mivel a cukortartalma csak lassan alakul át keményítővé, zsengeségét sokáig megtartja. Magjai nagyok, szögletesek, ráncosak. Nem hántolható.

Cukorborsó: nálunk kevésbé elterjedt. Mivel a hüvelyéből hiányzik az ezüstös védőhártya, héjastul fogyasztható, elég, ha a két végét levágjuk. Akkor a legfinomabb, amikor a szemek még nem fejlődtek ki benne. Rizottókhoz, zöldséges ragukhoz csodálatos.

Zöldborsókrémes pirítós tökéletes tojással

Zöldborsós carbonara

Tejszínes borsóleves túrógaluskával

Klasszikus falusi zöldborsóleves

Zöldborsós rakott újburgonya

Tejszínes csirkeleves friss zöldségekkel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink