- Héjastul megfőzzük a krumplit. Leöntjük a levét, amint tudjuk, meghámozzuk, és még forrón áttörjük krumplinyomón. Kiterítjük a gyúródeszkán, hogy jól kigőzölje magát. Ha már teljesen kihűlt, hozzágyúrjuk a lisztet, a csipetnyi sót, az egész tojást, egy evőkanálnyi zsírt és ugyanennyi búzadarát. Annyi lisztet kell hozzádolgozni, hogy lágy, de azért nem folyós, jól nyújtható legyen a tészta. Lisztezett deszkán nagyra nyújtjuk. Az egyik felére kis pöttyökben rátesszük a szilvalekvárt, majd mindegyik adagra rakunk egy-egy evőkanálnyi nyers almakockát. Ráhajtjuk a tészta üres felét. Ujjunkkal körbenyomkodjuk a töltelékek körül, végül derelyevágóval felszabdaljuk.
- A maradék zsíron megpirítjuk a zsemlemorzsát.
- Sós vizet forralunk egy nagy fazékban, és kifőzzük benne a derelyét. Ha újra felforrt a víz, és feljönnek a tetejére a tésztacsomagok, akkor még két percig kell forralni. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, rárakjuk a pirított morzsára, óvatosan átforgatjuk, nehogy összetörjük. Fahéjas porcukor jár a derelye mellé.