Sokan szeretnének tökéletes habcsókot készíteni otthon karácsonykor. Ez nem lehetetlen! Néhány apró trükk, és mesterei lehetünk ennek a cukorbombának!

7 lépés a tökéletes habcsókért

  1. Ha nagyon röviden akarunk fogalmazni, akkor a tökéletes habcsók bizony a cukor mennyiségén múlik. Rossz hír ez a zsírpárnák elleni harcban, de jó hír, ha tényleg csodálatos pavlovát, vagy „mezei” habcsókot akarunk készíteni. A cukortól lesz ugyanis stabil a hab.
  2. A következő lépés szintén arról szól, hogy NEM szabad spórolni. Ahogy a cukorral, úgy az idővel sem spórolhatunk. A habcsók elkészülését nem tudjuk felgyorsítani, alacsony hőfokon viszonylag hosszú ideig sütjük. Minden receptben más adatokat találunk, de azt mondhatjuk, hogy maximum 100 fokon körülbelül 1,5 óra alatt sülnek meg a habcsókok.
  3. Kikapkodom a sütőből és már eszem is! Téves! Ha megsültek a habcsókok, akkor résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját, majd hagyjuk kihűlni a desszertet.
  4. Kissé lehetetlen teljesíteni ezt télen, de lehetőleg kerüljük a nedves időjárást, ettől ugyanis elkezdenek a megpuhulni a gondosan elkészített édességek.
  5. Ha fényes habcsókot (meringue) szeretnénk kapni, akkor mindenképpen tegyünk bele egy kis savat, például citromlét, vagy fehér balzsamecetet.
  6. A svájci meringue különlegessége, hogy ez a legkeményebb, így egészen biztosan megáll a lábán a habunk, ha mondjuk Pavolva-tortát készítünk. Ehhez a tojásfehérjét dupla súlyú cukorral összekeverjük, majd vízfürdőben melegítjük. Ha eléri az 55-60 °C-ot, teljesen kihűtjük, és kézzel verjük tovább. Meg kell érte dolgozni, az biztos! Csak ezt követően formázzuk meg, és 100 fokban szárítjuk meg. Ha gőzös a sütőnk, akkor elég 60 fok.
  7. Mindig szobahőmérsékletű tojásfehérjét használjunk. Ezt könnyebb felverni, mint a hideget.

Habcsók receptek a Vidék Ízén!

Meringue (habcsók)

Mákos-mandulás habcsók

Sós mogyorós habcsók kávégranitával

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.