Nagyszüleinktől még hallhatunk olyan kifejezéseket, melyeket nem ismerünk, de régebbi regényekben is találkozhatunk velük. Ehhez hoztunk nektek egy kis segítséget.

7 régi kifejezés a konyhából, amit csak kevesen ismernek

BUBUTA
Összeaprították a megmaradt kenyeret, kalácsot, vagy bármilyen kelt tésztát, leforrázták tejjel és túróval, majd mákkal, dióval, vagy borsos káposztával ízesítették.

[eadvert]

COBÁK
Megsütött, vagy megfőzött comb. A húsos csontot is nevezték így. Ma ezt a kifejezést cupákként emlegetjük.

CSURDÍTÁS
Leginkább erdőkben készítették, vadászok körében nagyon népszerű étel volt. Nyársra húzták a szalonnát vagy füstölt sonkát, majd vöröshagymával parázson megsütötték.

FÁNDLI
A fándli egy nagy, nyeles fém-edény, melyet főként csokoládé főzéséhez használtak/használnak. Cukrászműhelyek elengedhetetlen tartozéka a mai napig.

GÖRHE
Említik még görhő vagy görhöny néven is. Töpörtyűs zsírral, rozs, de leginkább kukoricalisztből készült, lepényszerű sütemény vagy pogácsa. Bizonyos helyeken megkenték szilvalekvárral, vagy reszelt sárgarépával.

PASZIÁNSZ
A tojásfehérje habjából készített aprósütemény. Főként karácsony előtt készítették/vásárolták, ennek oka az volt, hogy karácsonyfa díszeként használták.

GEZEMICE
Alapvetően a csalamádé régies megnevezése, de néha használták a ragu, vagy a vágott zöldsaláta megnevezéseként is.

Fahéj, az örök kedvenc – nemcsak finom, egészséges is

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.