Az igazi jó házi sütikhez nem kell sem különleges alapanyag, sem extra cukrásztudomány. Nyáron igazán könnyű dolgunk van, az egyszerű, ám nagyon finom gyümölcsös piték nagyon finomak, és gyakorlatilag elronthatatlanok (a legrosszabb esetben kanállal esszük, nem villával). Mindenféle bogyós jó hozzá, mindig abból süssünk, ami van a kert végében (vagy a zöldségesnél).

A kert végében csipegettük

Egres

A fajtája szerint a bogyói lehetnek sárgásfehérek, zöldek, rózsaszínűek vagy bordóak. Kellemes, savanykás, pikáns ízével tökéletes habos süteményekhez, nagyon jól ellenpontozza a mindig édes tojáshabot. Mártásokhoz és csatnikhoz is remek.

Piros és fehér ribizli

Kellemesen édes és savanykás egyszerre, nagyon jól illik gyümölcstortákhoz. Kitűnő lekvárt is főzhetünk belőle, mivel nagyon jól besűrűsödik magától, nem kell hozzá zselésítő. Ha sok ribizlink van, érdemes sűrítő- és színezőanyagként más gyümölcsízekhez is hozzákeverni (ha lefagyasztunk belőle egy nagyobb adagot, akkor a nyár végi, őszi gyümölcsökkel is keverhetjük).

Fekete ribizli

Nagyon egészséges, nyugodtan nevezhetjük gyógynövénynek is. Telis-tele van rákellenes és gyulladásgátló anyagokkal. Íze igen jellegzetes, nemigen hasonlít a piros és a fehér ribizliéhez. Legjobb lenne nyersen enni, de lekvárnak, szörpnek és persze pitealapanyagnak is pompás.

Josta

Az egres és a fekete ribizli leszármazottja, azok keresztezéséből jött létre. A neve is innen ered, a német Johannisbeeren (ribizli) és Stachelbeeren (egres) szavakból képzett mozaikszó. Mindkét felmenőjétől a legjobbakat örökölte: üdítően édeskés-savanykás (de a markáns fetekeribizli-íz hiányzik belőle).

Málna

Az igazán érett málna nagyon érzékeny, ezért még megmosni sem szoktuk. A legjobb frissen, nyersen elcsemegézni. Persze desszertekhez is nagyon jól passzol, hagyományosan vaníliával vagy csokoládéval szokták párosítani.

Ribizlis egrespite

Karamellás egrespite

Habos fekete ribizlis pite

Tejfölös pite

Ribizlihabos túrós pite

Tejes pite erdei gyümölcsökkel

Bécsi ribizlis

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.