Friss zöldségekre vágyunk – de mit is vegyünk? Kevés az elfogadható árú itthoni termék. Mi a karalábéra szavazunk. Abszolút megfizethető, mindenhol kapható, finom, ráadásul tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Áprilisban a legfinomabb, zsenge és ropogós.

A legjobb fejek a piacon

A karalábé a káposztafélék közé tartozik, a brokkoli igen közeli rokona (ámbár kevés köztük a szemmel látható hasonlóság). A föld feletti húsos, narancs méretű gömbre vastagodott szárát fogyasztjuk. Lehet a héja lila vagy halványzöld, ízben ez nem jelent különbséget. Az egyik legegészségesebb zöldségnövényünk, és szerencsére pont a legínségesebb időpontban áll a friss termés a rendelkezésünkre. Rengeteg káliumot tartalmaz, de van benne magnézium és kalcium is. Erősen lúgosít, gyulladásgátló, tisztítja a légutakat. Zsengén a legfinomabb, ha nem szedik fel időben, megfásodik, és a fás részei már csak ízesítőként használhatóak, megenni már nem jók. Friss levelei is ehetőek, ne hagyjuk a zöldségesnél! Fogyaszthatjuk nyersen salátában, de bele is főzhetjük a levesekbe, főzelékekbe, nagyon jó ízt ad nekik. A karalábé nem kíván sok fűszert, nem szabad elnyomni a könnyű zöldség ízét. Állandó és tökéletes kísérője a friss petrezselyem zöldje, nagyon jól illik egymáshoz a két aroma.

Egyszerű rakott karalábé

Karalábés húsgombóc

Karalábéfőzelék karalábélevélbe csavart vagdalt hússal

Töltött karalábé csirkehússal és barna rizzsel

Tavaszi zöldségleves karalábélevéllel

Karalábés csirke

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink