Minden családnak megvan a saját pogácsareceptje és a pogácsafelelőse, aki a nevezetes ünnepekre megsüti a jól bevált sós süteményt. Van kicsire és nagyra szaggatott, vajas, sajtos vagy töpörtyűs, meg persze van a hosszú is (a sajtos rúd). Ha te is be szeretnél szállni a sör- és borkorcsolyák gyártásába, és kicsit másként csinálnánk, mint a nagyi, akkor mutatjuk az alapokat.

A legjobb házi pogácsa

A klasszikus kelt pogácsa alaptésztájának az alapja egy rész liszt és fél rész zsiradék. Általában 50 dkg lisztből sütjük, ez három nagy tepsinyi lesz, normál vendégjáráshoz bőven elég. Ehhez adunk 25 dkg vajat vagy más zsiradékot. Ahhoz, hogy szépen összeálljon a tészta, szükség van még tejfölre, tojásra, kis tejre, a lazításhoz élesztőre, az ízesítéshez pedig sóra mindenféleképpen, opcionálisan pedig sajtra, köményre, stb.

Az alaprecept a következő:
Hozzávalók:
500 g finomliszt
250 g vaj
200 g tejföl
1 tojás
fél dl langyos tej
1 teáskanál cukor
20 g friss élesztő
2 teáskanál só
felvert tojás a tetejére

A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, és megvárjuk amíg felfut.

A robotgép táljába beleszitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval, és összemorzsoljuk a vajjal.

A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt és az élesztős tejet.

A dagasztókarral elkezdjük gyúrni.

Amikor szépen összeállt a tészta, elválik az edény falától, átrakjuk egy tálba, letakarjuk átlátszó fóliával, és legalább két órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Ha valami extrát szeretnénk hozzáadni (sajt, túró, krumpli stb.), azt akkor adjuk hozzá, amikor már összeállt a tészta, de még a robotgép táljában van, és lassú fokozaton egyenletesen elkeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra tesszük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket is összegyúrjuk, kinyújtjuk, újra kiszaggatjuk.


A pogácsákat nem túl szorosan sütőpapírral borított sütőlemezre állítjuk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, esetleg megszórjuk reszelt sajttal vagy magvakkal. Szobahőmérsékleten így hagyjuk még fél órát kelni.

Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A megkelt pogácsákat körülbelül 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

 

Mivel dobjuk fel?

Ezt az alapreceptet kedvünk szerint ízesíthetjük és gazdagíthatjuk.
Gyúrhatunk a tésztába 10-25 dkg reszelt sajtot, juhtúrót, tehéntúrót, apróra vágott füstölt sonkát, 10 dkg illatosra pirított és durvára vágott diót vagy tökmagot, dinsztelt lila hagymát, egy-két maréknyi hideg tört burgonyát stb.
A pihentetés alatt, ha van időnk, párszor meg is hajtogathatjuk a tésztát, még rétegesebb lesz a végeredmény.
A tetejét éles késsel berácsozhatjuk, akkor extrán ropogós lesz.
Szaggathatjuk nagyobbra vagy kisebbre, a nagyobbak kívül ropogósak, belül finomak, puhák, foszlósak lesznek, az apróbbaknak pedig csak a közepe puha, egyébként csupa ropogósság lesz a kis rágcsálnivaló.
Szórhatunk a megkent pogácsákra reszelt sajtot, magokat, egész mákot stb.

Így hódította meg a világot a csörögefánk

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.