Egy befőttes üveg vagy egy egyszerű csíráztató edénykészlet segítségével otthon is könnyen és gyorsan tudunk mindenféle csírát termeszteni. Sok helyen kaphatóak olyan bio magvak, amelyeket kifejezetten erre a célra árusítanak. De készen is megvehetjük, piacokon, élelmiszer-áruházakban. Nagyon jól feldobják a legegyszerűbb szendvicseket vagy salátákat is, nem csak mutatósak, hanem nagyon finomak is. Remek vitamin- és ásványianyag-források ilyenkor, tél végén, tavasz elején. Sok bennük a vas, a fluor, a kálium, a kálcium, a réz, a magnézium és a cink.
Csírakeverékek: érdemes ezt választani, ha csak egyet veszünk, a többféle alapanyag előnyeit egyesíti, és a szemnek is nagyon mutatós a sokféle szín és forma.
Lucernacsíra: szelíd, nem túl erős az íze, azok is szívesen eszik, akik nem rajonganak a zöldségekért. Szép, halványzöld a színe, az A-, B-, C-, E- és K-vitaminok forrása.
Zöldborsócsíra: rendkívül dekoratív, hosszú szárú, apró növénykék. Ízük mint a zsenge borsóé. Díszítésként, vajas kenyérre, salátákba, levesek tetejére, bármilyen társaságban remek.
Zsázsacsíra: talán a legismertebb. Magból otthon is nagyon könnyen előállítható. Picit csípős az íze, valahol a mustár és a torma között. Szendvicsekre ajánljuk leginkább, akkor érvényesül a legjobban.
Retekcsíra: a retekmagot is könnyű otthoni körülmények között csíráztatni. Ahogy öregszik, egyre csípősebb lesz. Nagyon sok fontos ásványi anyagot tartalmaz.
Babcsíra: mungóbabból készül, nagy élelmiszerboltokban általában mindig kapható konzervként. Erős, ropogós, nyersen is finom, de meg is párolhatjuk.