A szabadtéri zöldségekre még várni kell, de a csírák máris a rendelkezésünkre állnak. Sok helyen kaphatóak, de a vállalkozókedvűek otthon is könnyedén termeszthetik maguknak. Tavaszi fáradtság ellen kiválóak, hiszen ezek a csinos kis apróságok rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Az első apró növénykék

Egy befőttes üveg vagy egy egyszerű csíráztató edénykészlet segítségével otthon is könnyen és gyorsan tudunk mindenféle csírát termeszteni. Sok helyen kaphatóak olyan bio magvak, amelyeket kifejezetten erre a célra árusítanak. De készen is megvehetjük, piacokon, élelmiszer-áruházakban. Nagyon jól feldobják a legegyszerűbb szendvicseket vagy salátákat is, nem csak mutatósak, hanem nagyon finomak is. Remek vitamin- és ásványianyag-források ilyenkor, tél végén, tavasz elején. Sok bennük a vas, a fluor, a kálium, a kálcium, a réz, a magnézium és a cink.

Csírakeverékek: érdemes ezt választani, ha csak egyet veszünk, a többféle alapanyag előnyeit egyesíti, és a szemnek is nagyon mutatós a sokféle szín és forma.

Lucernacsíra: szelíd, nem túl erős az íze, azok is szívesen eszik, akik nem rajonganak a zöldségekért. Szép, halványzöld a színe, az A-, B-, C-, E- és K-vitaminok forrása.

Zöldborsócsíra: rendkívül dekoratív, hosszú szárú, apró növénykék. Ízük mint a zsenge borsóé. Díszítésként, vajas kenyérre, salátákba, levesek tetejére, bármilyen társaságban remek.

Zsázsacsíra: talán a legismertebb. Magból otthon is nagyon könnyen előállítható. Picit csípős az íze, valahol a mustár és a torma között. Szendvicsekre ajánljuk leginkább, akkor érvényesül a legjobban.

Retekcsíra: a retekmagot is könnyű otthoni körülmények között csíráztatni. Ahogy öregszik, egyre csípősebb lesz. Nagyon sok fontos ásványi anyagot tartalmaz.

Babcsíra: mungóbabból készül, nagy élelmiszerboltokban általában mindig kapható konzervként. Erős, ropogós, nyersen is finom, de meg is párolhatjuk.

Kiskert a konyhapulton: így termessz vitamindús csírákat

Tonhalas majonézes tojássaláta aszalt paradicsommal

Kapros-sajtos káposztasaláta

Sóskasaláta

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.