Nincs biztosabb jele a nyárnak, mint ha megjelenik végre az édes, zsenge zöldborsó a piacokon. Ennek sem hosszú a szezonja, jól ki kell használni, a pár hétben, amíg hozzáférhető, érdemes minél gyakrabban szerepeltetni az étlapon. Ez az a zöldségféle, amelyet általában még a gyerekek is szeretnek.

Borsópraktikák – hogy még finomabb legyen a kedvenc levesünk

Minél frissebb legyen a zöldborsó, amikor megvesszük. A hüvelyek legyenek szép zöldek, ropogósak. Lehetőleg azonnal fogyasszuk el, mivel tárolás alatt folyamatosan veszít az édességéből. Ha nem azonnal főzzük meg, akkor a hüvelyes borsót kilyuggatott nejlonzacskóban, hűtőszekrényben tároljuk. Ne fejtsük ki előre.

Válasszuk az apróbb borsószemeket, általában sokkal zsengébbek és édesebbek, mint a nagyra nőtt társaik.

Mennyi hüvelyes borsót vegyünk? Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy kilóból 35-38 dkg fejtett borsót kapunk.

Az üres hüvelyeket a világért se dobjuk ki: ha adunk hozzá egy kis leveszöldséget, kiváló zöldségalaplé fő belőle.

Nagyon jól fagyasztható. Kifejtés után egy-két percig blansírozzuk, utána rögtön jeges vízbe dobjuk. Ha kihűlt, lecsöpögtetjük, aztán zacskózzuk, és mehet a fagyasztóba.

Klasszikus falusi zöldborsóleves

Zöldborsókrémleves cipóban

Borsóleves csirkemellgaluskával

Tejszínes borsóleves zöldséges daragaluskával

Irénke borsólevese

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink