Régen a lángos filléres streetfood volt (ámbár akkor még nem így hívták), ma az egekben van az ára. Tulajdonképpen eléggé érthetetlenül, hiszen csak pár viszonylag olcsó alapanyag kell hozzá. Ha otthon sütjük, nem kell kidobni rá egy kalap pénzt, és ráadásul biztosan sokkal, de sokkal finomabb lesz, mint a készen vett. Ráadásul a feltétekkel sem kell takarékoskodunk.

Csillagokban a lángos ára

Alapesetben a lángos egy egyszerű, lágy kelt tészta, melyből kerek, vékony lapokat formázunk, és forró zsiradékban pár perc alatt ropogósra sütjük. A kályha, ahonnan indulunk: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, kicsi cukor, egy púpozott teáskanál só, 2,5 deci víz, egy-két evőkanál zsiradék. Lehet persze cifrázni, adhatunk a tésztához valamennyi tört burgonyát, tehetünk a tésztába folyadékként víz helyett joghurtot, kefírt, írót. Az élesztő helyett természetesen használhatunk kovászt. Dagaszthatjuk a tésztát lágyabbra vagy keményebbre, más lesz a végeredmény. Formázhatunk picike vagy egészen nagy korongokat. A házi feltétek száma pedig végtelen, nem csak sósan, édesen is nagyon finom ez a frissen sült, ropogós tészta.

Szabó néni rongyos lángosa

Töltött lángos

Parasztlángos kolbásszal

Részelt lángos

Kefires lángos tejföllel, sajttal vagy lecsóval

Juhtúrós lángos

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.