Szabó Józsefné 1959-ben kiadott kis könyvecskéjén – inkább füzetecskéjén – keresztül kicsit beleláthatunk a több évtizeddel ezelőtti toros szokásokba, miket készítettek, milyen receptek alapján, meg hát hogy mi is volt a toros vacsora ételsora.

Disznótor 1959-ben

Sok érdekességet megtudhatunk a házi disznótor ágas-bogas feladatainak rejtelmeiről özv. Szabó Józsefné 1959-ben kiadott, Disznóölés – feldolgozás című alapművéből. Akkoriban jóval gyakoribb volt, mint manapság:

„Falun a disznóölés mindig nagy esemény volt. A család »jóléti színvonalát« jelentette, hogy tudtak-e sertést vágni vagy sem. Régebben bizony sokan nem engedhették meg maguknak, hogy »legalább egy malackát« leszúrhassanak. Ma már nincs olyan vidéki család, ahol a disznóvágás ne lenne természetes, különösen a sertésvágások korlátozásának megszüntetése óta az sem ritka, hogy egy család több sertést is feldolgoz. A városi »félsertés akció« bevezetése óta pedig egyre gyakoribb a városi disznótor is.”

Ha nincs is mindnyájunknak feltétlenül szüksége a csabai paprikás szalámi vagy az alföldi tüdős, májas és véres hurka pontos receptjére, jó ötleteket meríthetünk ebből a kis könyvecskéből egy igazi disznótoros vacsora összeállításához (a hozzávalókat pedig egy jó hentesnél be tudjuk szerezni). Pár menüjavaslat:

Orjaleves májgombóccal, főtt orja ecetes tormával, töltött káposzta, sült hurka és kolbász burgonyával, túrós lepény.

Toros káposzta, sertéstarja szeletekben sütve, hurka és kolbász, fánk.

Székelygulyás tejfölösen, szeletekben sült karaj, hurka és kolbász, rétes.

Rántott fehérpecsenye, hurka és kolbász, töpörtyűs pogácsa vagy csöröge, kolozsvári rakott káposzta.

Rizses káposzta, egészben sült karaj, hurka és kolbász, sajtos makaróni vagy sajtos metélt vagy almás lepény.

Lucskos káposzta, rántott karaj, hurka és kolbász, hájas tészta dióval.

Gulyásleves sertéshúsból, egészben sült fehérpecsenye, hurka és kolbász, gyors krémes vagy pozsonyi diós, mákos patkó.

Savanyú tüdő zsemlegombóccal, sertéspörkölt burgonyával, hurka és kolbász, finom kelt kifli dióval, mákkal és lekvárral.

Pár toros fogás a mi recepttárunkból:

Tepsis disznótoros rakottas

Sült hurka uborkás mártásban, petrezselymes tésztával

Házi disznósajt

Kolbászhúsos velő

Tüdőskása

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink