Melyik húsnak mennyi idő kell a rácson? Hogyan grillezünk csemegekukoricát? Mi a helyzet a halakkal? Tanácsok és trükkök grillezéshez!

Eddig rosszul csinálta? 8 tanács grillezéshez

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy húsvillát használnak a grillezéskor! Azonban ez nem jó, mert ha szúrjuk a húst, kifolyatjuk belőle az értékes szaftot.

A csont nélküli csirkecombot, vagy a lebőrözött (szintén csont nélküli) csirkemellet közepesen erősre sütve kb. 8-12 percig grillezzük, félidőben pedig forgassuk meg! Ennyi idő elég neki, hogy megsüljön a belseje, de még ne száradjon ki!

[eadvert]

Örök kérdés, hogy hogyan legyen puha és szaftos a steak. Ehhez néhány szabályt érdemes betartani:

  • 30 perccel a grillezés előtt vegyük ki bepácolt húst a hűtőből, hagyjuk állni szoba hőmérsékleten
  • a grillezés után is érdemes állni hagyni legalább 10 percet, hogy a húsban lévő nedvek megmaradjanak, a steak puha, de szaftos legyen

Mindent lehet, de van olyan hús, aminek a grillezés nem tesz jót. Itt a szabály pofonegyszerű: azokat a húsokat, amelyekből általában ragut szoktunk főzni, ne tegyük a grillre.

Míg az Egyesült Államokban inkább a kolbászokat, hamburgereket és a marhahúsokat grillezik, addig nálunk még mindig a csirke a sláger. A csirke grillpácához a legjobb hozzávalók: joghurt és mustár (nem szárad ki a hús), méz és mustár (porhanyós és édes), méz, szójaszós és gyömbér (ragacsos).

hús, grill, zöldség, nyár

Fotó: shutterstock

Zöldségek közül is nagyon színes a választék! Gomba, hagyma (lila- és vöröshagyma), paradicsom, cukkini, kukorica… ezeket mind bátran dobja fel a grillre! A burgonyát sokan nem felszeletelve sütögetik a rácson, hanem alufóliában csomagolva bedugják a parázsra. Ez remek verzió a hús melletti köretnek!

Bár lássuk be, nekünk megfőzve, megsózva az igazi a csemegekukorica, azért grillezve is igazán pazar élményt nyújt. Ennek a menete a következő: Tisztítsa meg a kukoricákat, majd kenje be őket olvasztott vajjal. Ízlés szerint fűszerezhetjük is (ne használjunk bolti fűszerkeveréket, inkább valamilyen zöldfűszert), de szórhatunk rá parmezánt is. Csomagolja be a csöveket alufóliában, ügyeljen arra hogy ne maradjon rés sehol. Tegye a grillre, és legalább 15 percig süsse. 3 percenként érdemes megforgatni a csöveket, hogy mindenhol alaposan megpuhuljon, majd piruljon.

A halakkal nem úgy kell bánni a grillen, mint a csirkével, vagy a marhával! Grillezésre alkalmas többek között az afrikai harcsa, a keszeg, a pisztráng, a busa, a tonhal, a harcsa, a tőkehal, a ponty, a csuka, a durbincs de a lazac is. A kizsigerelt, pikkelyeitől megszabadított halat beirdaljuk, hasüregét megtöltjük fűszerekkel, gyümölcsökkel, vagy zöldséggel, majd rövid idő alatt (mivel gyorsan párolódik) megsütjük.

MEGJELENT

Ha július akkor grillezés a szabadban! Trükkök, fortélyok, és persze számos, eddig nem megjelent recept, mindenkinek, aki imád a kertben, vagy az udvaron sütögetni. Legyen szó zöldségekről, halról, vagy csirkéről, nekünk mindenre van egy jó ötletünk! A Vidék íze júliusi lapszámában friss recepteket találhatok a grillezéshez!

videk ize, július, címlap, 2019

Megjelent a Vidék íze júliusi lapszáma

 

Grillezett comb fűszervajjal

Grillezett csirkeszárny zelleres krumplipürével, sajtmártással

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.