Krumpli helyett, különleges köretek is kerülhetnek az asztalra. Mutatjuk őket, természetesen szuper receptekkel együtt!

Egészséges köretek tészta és krumpli helyett

Amaránt

Egyik legősibb kultúrnövényünk. Dél-Amerikából származik, már több ezer évvel ezelőtt is termesztették. A földrész meghódítása után még évszázadokig nem került át Európába, tulajdonképpen a vegetáriánus és a bio étkezés fedezte fel ismét. A disznóparéjfélék közé tartozik. Nagyon apró magját fogyasztjuk, egészben vagy lisztként őrölve. Tulajdonképpen nem gabona. Gluténmentes. Szénhidráttartalma viszonylag alacsony, ásványianyag- és vitamintartalma magas. Sok benne a lizin. Ez egy esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosav, a szervezetünk nem tudja előállítani, táplálékkal kell bevinni a szervezetbe. Hatásos védelmet nyújt érelmeszesedés, vírusfertőzések, szívbetegségek ellen, kiváló immunerősítő.

Recept amaránttal: Amarántkása erdei gombával

Bulgur

Tört búza, többféle méretben kapható. A búzaszemeket előfőzik, megszárítják, majd a korpát mechanikusan eltávolítják. Végül megtörik, és átszitálják. Főként Törökországban és a Közel-Keleten terjedt el a használata. Mivel már előfőzték, nagyon gyorsan megfő. Enyhén dióízű. Kitűnő köret mindazon ételeknél, amelyek mellé a rizs is jól illik. Ez a klasszikus közel-keleti saláta, a tabulé egyik alapanyaga. Sok rostot, vitamint tartalmaz, különösen kiemelkedik E- és B-vitamin-tartalma.

Recept bulgurral: Pirított csirkemell gyümölcsös bulgurral

 

Quinoa

Dél-Amerikából szár mazó úgynevezett álgabona (nem igazi gabona). A cékla és a spenót közeli rokona. Az inkák szent ételnek tartották. A spanyol gyarmatosítás után hosszú időre eltűnt, csak a múlt század végén kezdték el ismét nagyobb tömegben terjeszteni. Apró magjai körülbelül akkorák, mint a kölesszemek. Nagyon magas a fehérjetartalma (12-18%), sok benne a lizin. Természetesen gluténmentes. Kifejezetten könnyű vele bánni, gyorsan megfő, jó az íze.

Recept quinoával: Quinoapalacsinta juharsziruppal

Mindent az égetett tészta elkészítéséről

Hajdina, a tatárok búzája

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.