Az eperlekvár a lekvárok királynője. Az idén különösen édesek a gyönyörű piros szemek. A több ezer forintos ára miatt most még csak csemegének majszoljuk, de egy-két hét, és már lehet is befőzni. Most még van idő receptet keresni, elgondolni, hogy az idén miket készítsünk ebből a finom gyümölcsből a kamrába.

Egy, két, há! Egy-két hét, és indul a befőzési szezon!

Régen a lekvárok sűrítése nem okozott gondot: nagyon sok cukrot adtak a gyümölcsökhöz, és hosszú ideig főzték. A celofános korszakban erre szükség is volt, csak az így eltett lekvárok álltak el sokáig. Ma sokkal könnyebb a helyzetünk: több remek eszközzel is rendelkezünk a házi sterilizálásához (mikró, villanysütő, mosogatógép), és a csavaros fémtetővel lezárt üvegekben – ha jó technológiát használunk – szinte bármit elrakhatunk tartósítószer és több kiló cukor nélkül. Tehát van lehetőségünk arra, hogy ne főzzük agyon a gyümölcsöket, s így minél többet megőrizzünk az eredeti táp- és ízanyagokból. Egy gond van az ilyen módon főzött lekvárral: túl híg lesz. Többféle módszerrel tudunk ezen segíteni – az egyik, hogy valamilyen zselésítő anyagot adunk hozzá. Melyiket válasszuk? Bemutatjuk a leggyakrabban használt, viszonylag könnyen hozzáférhető zselésítő anyagokat. Egy ötödik remek módszert a májusi számunkban találnak.

Stabark

Növényi zselésítő por, fantázianevét a gyártótól kapta. Összetevői: kukoricakeményítő, guargumi, xantángumi, szentjánoskenyérliszt. A gyümölcs + cukor 0,5%-os arányában kell használni, tehát 80 dkg gyümölcs és 20 dkg cukor esetén 5 grammra van szükség. A zselésítés minimum 75 fokon jön létre, tehát hidegen nem működik. Bioboltokban kapható, a 25 grammos kiszerelés körülbelül 300 Ft.

Lekvárzselésítők

Ezek általában nagyon jól működnek. Könnyű velük bánni, viszonylag olcsóak, és tényleg remek lesz a lekvár állaga. Két gond van velük: az egyik, hogy még a 3:1-es változatoknál is nagyon sok cukrot írnak elő, a másik pedig az összetételük. Általában pektint, citromsavat, valamilyen cukrot és tartósítószert tartalmaznak. Alaposan tanulmányozzuk át a címkét, és döntsük el, akarjuk-e minden összetevőjét fogyasztani.

Agaragar

Sárgásfehér, kissé áttetsző, tengeri algából előállított, tehát vegán, teljesen természetes alapú zselésítő por (E 406). Nagyon pontosan kell adagolni, mivel igen erős a zselésítő hatása. Elég drága (100 gramm 2-3000 Ft körül kapható). Egy liter lekvárhoz 2-3 grammot kell feloldanunk, majd pár percig együtt forralnunk a lekvárral.

Pektin

Gyümölcsök, húsos gyökerek sejtfalából előállított, szintén teljesen természetes alapú zselésítőszer (E 440). Élelmiszer-ipari termékekben mennyiségi korlátozás nélkül engedélyezett a használata. Lekvár sűrítésénél a gyümölcs súlyának 1-2%-ára van szükség belőle. Szintén nem olcsó: 100 grammhoz 1500 forint körüli áron lehet hozzájutni.

Ha nem csak sima eperlekvárt akartok eltenni, akkor még az ízesítésen is lehet töprengeni. Pár elképesztően finom változatot ajánlunk.

Narancsos eperlekvár

Fenyőmagos eperlekvár

Kivis eperlekvár

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.