Hónap végi étel a dödölle, ez a hagyományos magyar krumpligaluska. Igazán nem kell hozzá nagybevásárlás: pár szem burgonya, némi liszt só és víz. A többi már ízlés vagy otthoni készletek függvénye: kis zsiradék, ízesítő és dúsító anyagok (hagyma, kolbász, szalonna, túró, stb.)

Egy nagy adag dödölle

Régen a szegények eledele volt a dödölle (cinke, görheny, ganca, gánica, haluska – nagyon sokféle néven hívják az ország különböző részein). Az alap mindig főtt krumpli és liszt, ebből tésztát főznek-gyúrnak, kanállal kiszaggatják. Általában a főtt krumpli harmada a liszt, de ez a burgonya függvényében változhat. Általában lepirítják, serpenyőben sok vagy kevés zsiradékban, de süthető tepsiben is. Zsírban pirított hagymával megszórva, tejföllel meglocsolva az igazi. Nagyon laktató, egy nagy adag salátával komplett fogás. Persz adhatjuk desszertként is, édesen, túróval, tejföllel, lekvárral.

Sokféle recept létezik az édes és sós változatból egyaránt. A hagyományos búzalisztet bármilyen más lisztre ki lehet cserélni, így könnyen gluténmentessé is tehető. Mint a legtöbb burgonyás étel, melegítve is nagyon finom, ezért érdemes egyszerre egy jó nagy adagot készíteni.

Füstölt szalonnás dödölle savanyú káposztával

Szalonnás-babos dödölle

Túrós-mazsolás dödölle

Savanyú káposztában sült dödöllés tarja

Libatöpörtyűs dödölle

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink