Régen a szegények eledele volt a dödölle (cinke, görheny, ganca, gánica, haluska – nagyon sokféle néven hívják az ország különböző részein). Az alap mindig főtt krumpli és liszt, ebből tésztát főznek-gyúrnak, kanállal kiszaggatják. Általában a főtt krumpli harmada a liszt, de ez a burgonya függvényében változhat. Általában lepirítják, serpenyőben sok vagy kevés zsiradékban, de süthető tepsiben is. Zsírban pirított hagymával megszórva, tejföllel meglocsolva az igazi. Nagyon laktató, egy nagy adag salátával komplett fogás. Persz adhatjuk desszertként is, édesen, túróval, tejföllel, lekvárral.
Sokféle recept létezik az édes és sós változatból egyaránt. A hagyományos búzalisztet bármilyen más lisztre ki lehet cserélni, így könnyen gluténmentessé is tehető. Mint a legtöbb burgonyás étel, melegítve is nagyon finom, ezért érdemes egyszerre egy jó nagy adagot készíteni.