Nincs benne hormon-, antibiotikum- és gyógyszermaradvány, nem zsíros, valószínűleg boldog életet élt, és ráadásul még nagyon finom is. A címből már kitalálhattátok, hogy az erdei vadjaink húsáról van szó.

Laktató, egészséges, finom – ezért együnk vadhúst!

A koronavírus miatt kialakult helyzet és korlátozások miatt nehéz helyzetben van a vadgazdálkodás is, mivel a külföldi vadászvendégekre most egy ideig nem lehet számítani. A bevételkiesést valahogy pótolni kell, ezért mostanában – szerencsére – nagyobb figyelem irányul a hazai vadhúsfogyasztókra. Így mostanában talán könnyebb beszerezni ezt a drága alapanyagot. Míg a nagyüzemi, borzalmas körülmények között tartott állatok húsa szinte mindenhol folyamatosan kapható, őzhöz, szarvashoz, vaddisznóhoz sokkal nehezebb hozzájutni, pedig bárhol is élünk az országban, látjuk, hogy elképesztően sok a vad, nem csak a falusi portákra téved be gyakran egy-egy őzike vagy vadmalac, hanem már a pesti belváros közepén is lehet őzet gázolni (ámbár ez utóbbi nem egy mindennapos történet). Mindenesetre mostanában gyakrabban bele lehet botlani valamilyen vadhúsba. Nem olcsó, de mindig elmondjuk, hogy egy kiló vadhús jóval laktatóbb egy kiló nagyüzemi csirkénél vagy sertésnél, hiszen sokkal kevesebb víz fog kifőni belőle, sokkal tartalmasabb, erősebb ízű. Ha a családnak általában egy kiló lapockából készül a sertéspörkölt, akkor 70 dkg őz- vagy szarvasapróhús biztosan elég lesz. A karakteres ízű nyersanyagot férfiasan kell fűszerezni is, bő kézzel érdemes adagolni a sokféle válogatott ízesítőt. Nagyon jól illik mellé szinte mindegyik zöld fűszer, a rozmaring, a kakukkfű, az izsóp, a szurokfű, a lestyán, valamint az erősebb szárított fűszerek, a borókabogyó, mindenféle borsok,babérlevél. A vadhús elkészítése időigényes, általában nem árt pácolni egy-két napig, és utána a sütés-főzés is általában több óra, de mostanában annyit vagyunk otthon, hogy belefér az időnkbe. Összeválogattunk egy csokorral a legjobb vadas ételeinkből, szemezgessetek belőle.

A zöldséges vaddisznóragu nagyon kiadós, nagyon ízletes. Magában is ehetjük, esetleg kenyérrel, de bármilyen egyszerűbb köret is jól illik mellé. A friss erdei gomba helyett használhatunk egy marék szárítottat, ha az sincs kéznél, akkor a sima csiperke is remekül megteszi.

Erdei gombás, zöldséges vaddisznóragu

Ha ünnepi pecsenyére vágyunk, akkor készítsük el a következő, szépséges fogást. A vaddisznó combját dióval tűzdeltük, és áfonyás sült almával tálaljuk. Pont olyan finom, amilyen szép.

Dióval tűzdelt vaddisznópecsenye áfonyás sült almával

Szintén hétvégére ajánljuk a kakukkfüves vaddisznógerincet.

Vaddisznógerinc kakukkfüves pácban

Nagyon kiadós a kelkáposztás őzraguleves. Már kapható friss, méregzöld, idei kelkáposzta, azzal még jobb!

Őzraguleves kelkáposztaroláddal

Egészen különleges fogás a kávés tésztával tálalt gombás őzragu. Csak bátor felfedezőknek!

Gombás őzragu kávés tésztával

O. Horváth György füstös konyhájában, parázs felett sült a dámgerinc gombás citrommártásban, hozzá héjában sült krumpli. Remek hétvégi családi program az elkészítése, az alapanyagokon kívül csak egy tárcsa kell hozzá.

Dámgerinc gombás citrommártásban

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.