Augusztusra már garantáltan megérik a szeder és az áfonya is, sokak kedvenc bogyós gyümölcsei. Amellett hogy nagyon finomak (akár nyersen, akár desszertekben), rengeteg jótékony egészségügyi hatással is rendelkeznek. Együnk hát jó sokat belőlük!

Elérkezett a fekete gyümölcsök ideje is

A szeder egy igén népes növénynemzetség tagja, csak Európában 2000-nél több fajtája ismert (találkozhatunk még vele Észak-Afrikában, Elő-Ázsiában és Amerikában). Kisebb-nagyobb bokorforma, általában fás szárral, sok tüskével. A tüskétlen, nagyipari termelésre is alkalmas fajtát csak a múlt század elején kísérletezték ki. Ennek a bogyósnak is nagyon magas az antioxidáns-tartalma és nagyon sok gyógyhatása ismert.

A fekete áfonya az átlagos magyarországinál hűvösebb körülményeket kedveli, hazánkban csak a hegyvidéki tájakon található meg. Nagyon egészséges. Nagy mennyiségben tartalmaz – mint a fekete gyümölcsök általában – antociánt, ami rákmegelőző, gyulladásgátló hatású. Különösen jó sokféle szembetegségre, bár a hatásmechanizmusai még nem teljesen tisztázottak.

 

Ajánlunk pár csodás desszertet ezekkel a szépséges és egészséges gyümölcsökkel.

Mákos-szedres torta

Dupla túrós batyu szederrel

Szedres sütemény

Áfonyás-citromos muffin levendulával

Áfonyás-citromos krémsajtos pite

Sütés nélküli áfonyatorta

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.