A friss zöldbab általában már júniusban megjelenik a piacokon, és egész nyáron át kapható. Magyarországon inkább a sárga hüvelyű fajták terjedtek el, de most már egyre gyakrabban találkozhatunk a zöld színűvel is. Mint a legtöbb zöldségféle, kevés kalóriát, viszont nagyon sok hasznos anyagot (rostok, vitaminok, ásványi anyagok) tartalmaz. A zöldbab könnyen emészthető. A klasszikus leves vagy főzelék mellett ezerféleképpen elkészíthető. Nagyon finom lerakva, sütőben átsütve (akár hús nélkül is), vagy csak párolva, kis vajon átforgatva. Ez az egyik fő alkotóeleme például Mikszáth kedvencének, a híres palóclevesnek is. A legtöbb zöld fűszer igen jól illik hozzá: ízesíthetjük kaporral, tárkonnyal, petrezselyem zöldjével, kakukkfűvel, szurokfűvel vagy csomborral.
100 gramm nyers zöldbab kalória-, és tápanyagtartalma
Energia | 31 kcal |
Fehérje | 1.8 g |
Zsír | 0.2 g |
Szénhidrát | 4.3 g (ebből cukor: 3.3 g) |
Rost | 2.7 g |
Könnyen tartósíthatjuk télire is: a megtisztított, szükség szerint feldarabolt babot sós vízben éppen csak roppanósra főzzük (általában öt perc elegendő), s már le is leszűrjük. Vagy kihűtjük és lefagyasztjuk, vagy befőttesüvegekbe töltjük pár cseppnyi ecettel, rámerjük a forrásban tartott főzőlevét, azonnal rácsavarjuk a fém tetőt, és fejre állítjuk pár percre.
A Vidék íze 5 kedvenc zöldbabos étele! (Kattintson az étel nevére, és megtalálja a receptet!)
Zöldbabos húsosfazék
Zöldbabos újkrumplileves
Csilis tarja fokhagymás zöldbabbal
Rakott zöldbab
Zöldbableves marhahússal
[eadvert]