Könnyen emészthető, kevés kalóriát, valamint szénhidrátot tartalmaz, ráadásul levesként, egytálételként és salátaként is elkészíthető. Igazi nagyágyú a zöldbab!

Ezért a legjobb diétás étel nyáron a zöldbab

A friss zöldbab általában már júniusban megjelenik a piacokon, és egész nyáron át kapható. Magyarországon inkább a sárga hüvelyű fajták terjedtek el, de most már egyre gyakrabban találkozhatunk a zöld színűvel is. Mint a legtöbb zöldségféle, kevés kalóriát, viszont nagyon sok hasznos anyagot (rostok, vitaminok, ásványi anyagok) tartalmaz. A zöldbab könnyen emészthető. A klasszikus leves vagy főzelék mellett ezerféleképpen elkészíthető. Nagyon finom lerakva, sütőben átsütve (akár hús nélkül is), vagy csak párolva, kis vajon átforgatva. Ez az egyik fő alkotóeleme például Mikszáth kedvencének, a híres palóclevesnek is. A legtöbb zöld fűszer igen jól illik hozzá: ízesíthetjük kaporral, tárkonnyal, petrezselyem zöldjével, kakukkfűvel, szurokfűvel vagy csomborral.

100 gramm nyers zöldbab kalória-, és tápanyagtartalma

Energia 31 kcal
Fehérje 1.8 g
Zsír 0.2 g
Szénhidrát 4.3 g (ebből cukor: 3.3 g)
Rost 2.7 g

Könnyen tartósíthatjuk télire is: a megtisztított, szükség szerint feldarabolt babot sós vízben éppen csak roppanósra főzzük (általában öt perc elegendő), s már le is leszűrjük. Vagy kihűtjük és lefagyasztjuk, vagy befőttesüvegekbe töltjük pár cseppnyi ecettel, rámerjük a forrásban tartott főzőlevét, azonnal rácsavarjuk a fém tetőt, és fejre állítjuk pár percre.

A Vidék íze 5 kedvenc zöldbabos étele! (Kattintson az étel nevére, és megtalálja a receptet!)

Zöldbabos húsosfazék

zöldbaba, étel, tányér, darálthús

Zöldbabos darálthús
Fotó: Vidék íze/Németh András Péter

Zöldbabos újkrumplileves

Csilis tarja fokhagymás zöldbabbal

Rakott zöldbab

Zöldbableves marhahússal

[eadvert]

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.