A legutolsó friss gyümölcsünk, a birs, ez érik a legkésőbb a hazaiak közül. Fanyar, illatos, nyersen nemigen fogyasztható. Viszont nagyon sokféle finomság készíthető belőle, főzve vagy sütve, jellegzetes, erőteljesen íze remekül illik az őszi gyümölcsökhöz, zöldségekhez, meg az ilyenkor szokásos nehezebb ételekhez is.

Fanyar vitaminbomba

A birs őshazája a Kaukázus, onnan terjedt szét a világban. Jelenleg főleg Európában és Ázsiában termesztik. Bár van egy-két olyan különleges változata, amelyik nyersen is fogyasztható, általában kőkemény, és meg kell sütni vagy főzni, hogy megehessük.

Utóérő gyümölcs, érdemes későn szüretelni (az sem baj, ha megcsípi a dér), és aztán hűvös helyen tárolni még egy ideig. Nem véletlenül sorakoztatták régebben a hideg szobában lévő szekrények tetejére, ott szépen befejezték az érést a szép sárga gyümölcsök.

Különleges, pikáns íze erősen megosztó, van, aki odavan érte, van, aki még az illatát sem szereti. Pedig érdemes vele jóban lenni, hiszen nagyon magas a pektintartalma, nem véletlen, hogy a legismertebb gyümölcskocsonya a birsalmasajt. A pektinnek is több jótékony hatása van a szervezetünk működésére. A birs C-vitamin-tartalma is kiemelkedő. Van benne többféle ásványi anyag is (főként kálium, nátrium, vas, cink, réz).

Sós és édes ételekhez egyaránt használhatjuk. A nagy klasszikus, a birsalmasajt, de mellette készülhet birsalmakompót vagy birsalmalekvár is, mindkettő remek kísérője lehet a vasárnapi pecsenyéknek. Frissen is használhatjuk, remek pikáns ízt kölcsönöz például a tartalmas leveseknek. Tehetjük süteményekbe, rétesekbe is, almával, mákkal, dióval keverve.

Karácsonyi birsalmacsatni

Gránátalmás birsalmasaláta brie sajttal és mandulával

Rumos birsdzsem

Savanykás libagombócleves

Túrós morzsasüti almával és birssel

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.