Az idén különösen gyönyörűek a vadrózsa bogyói, hatalmasra nőttek és vérpirosak. Már most lehet gyűjteni. A legegyszerűbb, ha megszárítjuk teának. De a bátrak és időmilliomosok lekvárt főznek belőle. Csodálatos ajándék lehet egy-egy apró üvegcse belőle.

Hogyan főzzünk csipkebogyólekvárt?

Ingyen van, garantáltan vegyszermentes, ráadásul nagyon finom. Cserébe van vele némi munka, sem a szedése, sem az elrakása nem öt perc. De megéri, mert különlegesen finom lekvárt sorakoztathatunk a kamrapolcra.

Pár hasznos tanács a gyűjtéshez és a feldolgozáshoz:

  • A bogyókat lekvárhoz akkor érdemes szedni, ha már megcsípte őket egyszer-kétszer a fagy, ilyenkor édesebbek és finomabbak.
  • Természetesen itt is figyelni kell, hogy olyan helyen szedjük, ahol nincs autóforgalom, és a kipufogógázok nem épültek bele a bogyókba.
  • A szürethez metszőolló, kosár és vastag munkakesztyű ajánlott.
  • Előre készüljünk fel, hogy a passzírozás nem lesz nagy mulatság, bármit is használunk hozzá. De kihagyhatatlan, mivel sem a hegyes kis magok, sem a szúrós szőrök nem kívánatosak a lekvárban.
  • Ha mindezekkel nem kívánunk szenvedni, akkor nézzünk körül a piacokon, idősebb nénik gyakran árulnak átpasszírozott, megfőzött csipkebogyót, nem is túl drágán.
  • Ízlés kérdése a hozzáadott cukor mennyisége, az édesszájúak nyugodtan emeljék meg.
  • Nagyon intenzív ízű, sűrű lekvár, pici üvegekbe érdemes elrakni.

Hecsedli

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink