Ingyen van, garantáltan vegyszermentes, ráadásul nagyon finom. Cserébe van vele némi munka, sem a szedése, sem az elrakása nem öt perc. De megéri, mert különlegesen finom lekvárt sorakoztathatunk a kamrapolcra.
Pár hasznos tanács a gyűjtéshez és a feldolgozáshoz:
- A bogyókat lekvárhoz akkor érdemes szedni, ha már megcsípte őket egyszer-kétszer a fagy, ilyenkor édesebbek és finomabbak.
- Természetesen itt is figyelni kell, hogy olyan helyen szedjük, ahol nincs autóforgalom, és a kipufogógázok nem épültek bele a bogyókba.
- A szürethez metszőolló, kosár és vastag munkakesztyű ajánlott.
- Előre készüljünk fel, hogy a passzírozás nem lesz nagy mulatság, bármit is használunk hozzá. De kihagyhatatlan, mivel sem a hegyes kis magok, sem a szúrós szőrök nem kívánatosak a lekvárban.
- Ha mindezekkel nem kívánunk szenvedni, akkor nézzünk körül a piacokon, idősebb nénik gyakran árulnak átpasszírozott, megfőzött csipkebogyót, nem is túl drágán.
- Ízlés kérdése a hozzáadott cukor mennyisége, az édesszájúak nyugodtan emeljék meg.
- Nagyon intenzív ízű, sűrű lekvár, pici üvegekbe érdemes elrakni.