Ha ez a terv vacsorára, senkit nem kell hívogatni, mindenki ott fog tolongani a konyhában meg az étkezőben. Ez az az étel, amit mindenki imád, még akkor is, ha tele van olyan zöldségekkel, amiket alapesetben nem esznek meg.

Hónap végén süssünk tócsnit

Sokféle néven ismert, sokféleképpen sütik. Tócsi, tócsni, krumplilepény, lapcsánka, lepcsánka, macok, cicege, matutka, gánica, bodag, prósza, stb. Alapesetben reszelt nyers vagy főtt krumpli viszonylag bő zsiradékban vagy tepsiben megsütve. A többi már kedv és ízlés kérdése. A zöldség szinte bármi lehet a krumpli mellett vagy helyett (cékla, káposzta, sárgarépa, édesburgonya, zeller, karalábé, petrzselyemgyökér, stb.). Reszelhetjük finomra vagy durvára. Tehetünk hozzá összefogó anyagokat: lisztet (menteset is), tojást. Ízesíthetjük kedvünk szerint sóval, borssal, fokhagymával, zöldfűszerekkel, curryvel, köménnyel, stb. Süthetjük serpenyőben nagyon bő vagy kevés zsiradékban. Süthetjük tepsiben, egy nagy vagy több kicsi lepényként. Szerencsére semmi nincs kőbe vésve, és mindenhogyan is finom. Remek alkalom a maradék kis zöldségek elhasználására. Mindig adjunk hozzá valami mártogatóst, mert úgy a tökéletes. Ez lehet valamilyen natúr vagy ízesített tejtermék (joghurt, tejföl, kefír, krémtúró), csípős vagy édes paradicsommártás, hummusz (fűszeres csicseriborsókrém) vagy bármilyen más zöldségkrém.

Pár trükk a készítéséhez:

Fontos, hogy az állás során ne feketedjék meg a lereszelt krumpli. Két módszert is ismerünk ellene: vagy öntsünk egy kevés tejet a masszához, vagy reszeljük vízbe a zöldséget, és csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük és nyomkodjuk ki.

Bármilyen zöldségből finom tócsnikat süthetünk, de érdemes pár szem krumplit is hozzáreszelni, jobb lesz az állaguk.

Ha sokat akarunk sütni, akkor mindig hagyjuk állni egy negyedórát lesózva a lereszelt zöldségeket, aztán jól nyomkodjuk ki a levüket.

Könnyen mentesíthetjük: lecserélhetjük a tojást egy-két evőkanál csicseriborsólisztre (vagy akár el is hagyhatjuk teljesen), a liszt mennyiségét is erősen csökkenthetjük, és természetesen használhatunk gluténmentes lisztet hozzá (például hajdinalisztet, ami összetartja, és egy kevés kukoricalisztet, amelytől ropogósabb lesz).

Süthetjük kevés és nagyon bő zsiradékban is, nyilván annál ropogósabb lesz, minél mélyebbre merül a forró zsiradékban. Nagyon fontos, hogy magas legyen a hőfok, ezért ne is zsúfoljuk túl a serpenyőt, ha több kicsit sütünk egyszerre. Süthetjük tepsiben is, zsiradékkal alaposan lekent sütőpapíron, felülről is megspriccelve egy kis olajjal. Itt is legyen magas a sütő hőmérséklete (200-220 fok).

Sütőtökropogós kefires mártogatóssal

Kelkáposztás tócsni fokhagymás tejföllel

Karalábémacok fokhagymás joghurttal

Cukkinis tócsni fűszeres párolt lila káposztával

Krumplitaco csirkehússal, zöldségekkel, fűszeres tejföllel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.