Itt a spárgaszezon, kötegekben kelletik magukat a fehér és zöld sípok. Ismerd meg közelebbről a fejedelmi zöldséget, hogy fantasztikus fogásokat remekelj!

Így készítsd el a spárgát!

Előkészítése:

A friss spárga feszes héjú, és roppanó hangot ad, ha finoman belemélyeszted a körmödet. Lehetőleg még a vásárlás napján dolgozd fel. Szükség esetén a nedves konyharuhába göngyölt köteget felállítva tárolhatod a hűtőben kb. 3 napig. A felesleget blansírozva lefagyaszthatod: így 6-8 hónapig is eláll.

Folyó víz alatt alaposan mosd le a sípokról az esetleg rájuk tapadt homokot. A zsengébb zöld spárgáról elég a sípok alsó harmadán lehántani a héjat, a fehérnél azonban már a csúcs alatt 2 cm-rel kezdd el a hámozást. Mindkettőnél el kell távolítani az alsó fás részt.

A lehámozott héjat és a levágott végeket főzd meg egy külön edényben – a leszűrt lé kitűnő alap lesz zöldség- vagy spárgakrémleveshez. Kevesebb hulladék esetén megspórolhatsz egy edényt, ha az eltávolított fás részeket nagyméretű fűszertojásban együtt főzöd a levesnek szánt spárgadarabokkal.

Fazékban forralj vizet 1 tk sóval, némi borssal, 2 csipet cukorral és 2 ek citromlével. Helyezd bele a spárgasípokat, és fedő alatt főzd 12-14 percig. (Az adagonként kötegelt spárgát felállítva tedd az edénybe. Nem baj, ha a fejek kilátszanak, mert a felszálló gőzben is megpuhulnak.) A fagyasztott spárgát felengedés nélkül főzd a lobogó vízben kb. 15 percig.

Tippek

Tepsiben a szorosan egymás mellé fektetett sípokra önts annyi enyhén sós-cukros vizet, amennyi elfedi őket, majd takard le alufóliával. Így a spárga a 220 fokra előmelegített sütő középső részében szinte a saját levében párolódik puhára 50-60 perc alatt. Kényelmes módszer nagy mennyiség készítésére.

Sütőtálban szórd meg a spárgát némi sóval és pici cukorral, majd forgácsolj rá vajat és önts alá egy kevés vizet. Alufóliával vagy a tál tetejével lefedve süsd 180 fokon kb. 40 percig. Batyuban sütéshez a pici sóval és cukorral, valamint vajdarabkákkal megszórt spárgasípokat csomagold alufóliába, és süsd a 180 fokos sütőben 35-40 percig.

Ha vendégeket hívsz spárgalakomára, 1-2 kg fehér spárgát főzz lobogó sós vízben 1-2 percig, majd húzd félre, és hagyd állni 15-20 percig. Így nem kell a fazék mellett strázsálnod, továbbá biztos lehetsz benne, hogy a spárga kellően roppanós lesz és nem fő szét. (Kisebb mennyiséget kevesebb vízben főzz és rövidebb ideig pihentess.) Elektromos zöldségpároló készülékben a spárga 100 fokon, a sípok vastagságától függően 10-14 perc alatt puhul meg. Ez a kíméletes módszer őrzi meg leginkább a zöldség tápértékét és aromáját.

Egyszerűségében is utolérhetetlenül finom a vajas spárga főtt burgonyával. Esetleg adhatsz mellé sonkát vagy lazacot. Klasszikus fogás a spárga hollandi mártással.

Nem múlhat el a tavasz spárgakrémleves, csőben sült és baconbe göngyölt spárga nélkül! Ezeken kívül a fehér és zöld sípok jól illenek húshoz és halhoz, mutatósak köretként és salátákban pl. rebarbarával, grépfrúttal, avokádóval is társíthatók.

Jérce melle zöld spárgával és hollandi mártással

Spárga újkrumplival, fokhagymával

Spárga gyorstalpaló

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink