A spárga szelíd íze maga az ehető tavasz. Az idén sajnos még mindig aranyárban mérik, szóval arról szó sem lehet, hogy spárgát együnk spárgával. A hétvégi, nagyobb költségvetésű menübe talán belefér, pár egyszerű fogást mindenféleképpen készítsünk vele ebben az évben is.

Spárga, az ínyencek csemegéje

Egy csecsemőnek minden vicc új. Így hát minden szezon elején röviden elmondjuk a spárgapucolásra vonatkozó okos tanácsainkat, hátha nem látta otthon mindenki. Egyszerű dolgok, de ha rosszul csináljuk, rossz lesz az étel is.

Minél kevésbé friss a spárga, annál többet fogunk belőle eldobni. Tehát általában is érdemes a jó minőségű alapanyagra törekedni, de a spárgánál különösen. Ha fonnyadt, kornyadozik, nem elég feszes a bőre, ne vegyük meg.

A zöld és a fehér spárga vége is fás, ezt nem esszük meg (alaplevet viszont lehet főzni belőle). Bal kezünkbe fogjuk a spárgát, és a jobb kezünkkel letörjük a végét ott, ahol el akar pattanni, ez olyan 2-3 cm lesz.

A zöld spárga ezzel készen is van. A fehéret zöldséghámozóval a rügyig vékonyan meghámozzuk.

A legjobb, ha állítva tudjuk párolni, így a legkevesebb hőkezelést igénylő csúcsa nem fő szét. Ha nincs külön spárgafőző edényünk (egy hosszúkás pároló, amelyben állnak a sípok), akkor azzal tudunk kicsit játszani, hogy a csúcsokat csak később rakjuk az ételhez (feltéve, hogy fel lehet darabolni a spárgát).

Mindig tegyünk a párolóvízbe egy pici cukrot, a fehér spárgához pedig még egy kis citromlevet is, finomabb lesz tőle.

Pár remek étel:

[eadvert]

Lazac zöld spárgával és hollandi mártással

Bazsalikomos csirkeragu spárgával

Tárkonyos pulykatokány spárgával

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.