FŐ HOZZÁVALÓK
Burgonya
Legjobb a kiflikrumpli, ennek hiányában a pirosas-barnás héjú fajták jöhetnek szóba. A sárgás héjúak kevésbé tömörek, ezért könnyen szétesnek. Héjában főzze 15 percig, majd hámozás után vágja fel a szemeket kb. 1 cm-es szeletekre.
[eadvert]
Tojás
2 kg krumplihoz 8 db normál nagyságúval kalkulálhat. Főzze meg keményre, és karikázza fel vékonyra tojásszelelővel!
Kolbász
A túl szárazból nem sül ki elég zsír, a túl puha meg nehezen szeletelhető. (Általában megfelel a jó minőségű lángolt kolbász, de ha bizonytalan, kérjen tanácsot a hentestől.) Serpenyőben süsse elő a héj nélküli kolbászkarikákat 2-3 ek olajon, és tegye félre a zsiradékot.
Tejföl
A nagyi receptjéhez természetesen 20%-os kell. Könnyebben lehet kenni, ha előzőleg egy kevés tejszínt kever bele.
FŰSZEREK
Nem kell túlzásba vinni a fűszerezést, a kolbász gondoskodik a magyaros ízről. Rétegezéskor mértékkel használjon sót és borsot.
EXTRÁK
Keverjen reszelt sajtot a legfelülre kerülő maradék tejfölbe, ha azt szeretné, hogy szépen piruljon a rakott krumpli teteje. Szalonnát is pakolhat a rakott krumpli tetejére, de akkor irány az edzőterem, vagy kocogja le a kalóriákat! A kolbászt vészhelyzetben baconnel helyettesítheti.
RÉTEGEZÉS
A krumplit és a tojást előző nap megfőzheti, majd felszeletelve fólia alatt tárolhatja a hűtőben.
Látványos lesz az étel, ha kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló üvegedénybe rakja le a rétegeket. Kezdje a krumplival, aztán jöhet a tojás, a kolbász és a tejföl. Legfelülre egy réteg krumpli kerüljön, amit kenjen meg tejföllel, majd locsolja meg a kolbászzsírral.
Ha eltekint a kolbászzsírtól, keverjen reszelt sajtot a tejfölbe, vagy forgácsoljon rá egy kevés vajat. (Kakastaréj-szalonna esetén mindez szükségtelen.)
SÜTÉS
Melegítse elő a sütőt 180 fokra, és süsse a rakott krumplit kb. 30 percig, amíg el nem kezd barnulni az oldala, illetve a teteje. A tálat hideg sütőbe is beteheti, ennek az elkészítés szempontjából nincs jelentősége.