Úgy az igazi, ha a bőre ropogós, de a húsa omlós. Mutatjuk a fortélyokat!

Így lesz tökéletes a sült csirkecomb!

VÁSÁRLÁSI SZEMPONTOK

[eadvert]

A piacon, a hentesnél és az élelmiszerboltokban is keresd a szemes takarmánnyal etetett kapirgálós csirkét, bár a nagyüzemi szárnyas olcsóbb, mint a „boldog”. A csirkecomb akkor friss, ha rózsaszín, nem látható rajta szürkés elszíneződés és a szaga sem kellemetlen. A bőre legyen világos, húsos részének felszíne pedig sima. A tág pórusok elárulják, ha az állat már nem volt fiatal. A védőgázas csomagolású termékeknél ellenőrizd a lejárati időt! Hazai termelőktől származó friss tanyasi csirkecombot, valamint alsó és felső combot, illetve filét a nagy élelmiszerláncok áruházainak hűtőpultjaiban is kínálnak.

DARABOLÁS ÉS FILÉZÉS

Az egészben vásárolt combot egyben hagyhatod vagy szétválaszthatod az ízületnél úgy, hogy a bőrt, az izmot és az inakat éles késsel, illetve bárddal átvágod. A kicsontozott hús jobban átsül, és nem marad véres a csont mellett. Saját kezű filézéshez a felső combot fektesd a bőrös oldalára. A kitapintott csont két oldalán vezesd végig a hegyes filézőkést, majd alulról is bontsd le a húst. Végül emeld ki a csontot az ízülettel együtt. Alsó combot csak rántott és töltött csirke esetén érdemes kicsontozni. (A bőrös oldalával felfelé fektesd a vágódeszkára, hosszában vágd be a csontig, majd körben fejtsd le róla a húst.)

PÁCOLÁS ÉS FŰSZEREK

Minél hosszabb ideig pihen a hús a pácban, annál jobban átjárják a fűszerek. Legkevesebb 2 óra, legfeljebb 2 nap pácolási idővel számolj. Az olajból, ecetből vagy citromléből, továbbá fűszerekből kevert nedves pác könnyen beivódik a csirkehús laza rostjaiba. Ugyanúgy megfelel hozzá a semleges napraforgó-, repce- és olívaolaj, mint egy fokhagymás, csilis vagy más fűszerolaj. A szokásos fűszerek mellett a pácot némi mézzel és néhány csepp szójaszósszal ízesítheted. A grillezéshez különösen kedvelt száraz pác sóból, cukorból és szárított fűszerekből készül. Jól nyomkodd rá a combokra! Ha lepereg, akkor csupán annyi olajat adj hozzá, amennyitől a keverék még morzsalékos marad. A sótól ropogós lesz a csirke bőre, a sütés közben karamellizálódó cukor pedig szép színt ad neki.

ROPOGÓS BŐR

A só nedvességet von ki a bőrből, amely szárazon gyorsabban és egyenletesebben ropogósra sül. Az alaposan besózott combokat egy éjszakát, de legalább 2 órát pihentesd. A sózást a pácolással egyidejűleg is elvégezheted. Még ropogósabb lesz a végeredmény, ha a bőrt sütés közben sós vízzel kenegeted.

SZAFTOS HÚS

A siker 3 záloga a sózás, a kellően hosszú sütési idő és az optimális maghőmérséklet. A só a bőrön áthatolva megköti az izmokban felgyülemlett vizet, továbbá megváltoztatja a húsban található fehérjéket. Ennek következtében a besózott csirkecomb a hőkezelés során nehezebben veszít nedvességet, vagyis lassabban szárad ki. Maghőmérővel ellenőrizheted a sültek állapotát a belsejükben. A 180 fokos sütőben sütött csirkecomb optimális maghőmérséklete kb. 80 fok, ezt az értéket 45-50 perc alatt éri el a tepsiben vagy a sütőtálban.

Parajos-túrókrémes csirkecombfilé

Currys-gyömbéres csirkecombfilé friss parajjal

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.