Már az ókori rómaiak is ismerték és kedvelték a brokkolit, és nemcsak élelmiszerként, hanem természetes orvosságként is. A vitaminokban gazdag zöldséget a fiatalság forrásának tartották, amely védelmet nyújt a daganatos és az érrendszeri betegségek ellen. 100 grammban csupán 25 kalória van, emellett bőségesen tartalmaz rostokat, valamint fontos ásványi anyagokat (káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és cinket). Nagy mennyiségű C- és K-vitamint, valamint folsavat tartalmaz.
Elkészítésénél külön kell kezelni a rózsákat és a vastag szárat. A levágott rózsák tényleg pár perc alatt roppanósra főnek (érdemes a főzővízbe csipetnyi szódabikarbónát is tenni, így megmarad a szép, élénkzöld színe). A szárat nem kell kidobni. Meghámozzuk, a fás részeket levágjuk, utána ugyanúgy készíthetjük el, mint a zöldség tetejét, csak kicsivel több idő alatt fő meg (de még így is sokkal gyorsabban, mint például a karfiol).
Hét érdekesség a brokkoliról
– A káposztafélékhez tartozik, a karfiol közeli rokona.
– Mint a legtöbb káposzta, Kis-Ázsiából származik.
– A fő szezonja nyáron és ősszel van, de egész télen át kapható frissen is.
– Vásárlásnál ügyeljünk rá, hogy szép, élénkzöld legyen a színe, semmi esetre sem sárgás, fakó (ez ugyanis azt jelzi, hogy már régen leszedték).
– Nejlonzacskóba vagy fóliába csomagolva egy hétig eláll a hűtőszekrény zöldségesfiókjában.
– A fűszerek közül különösen jól illik hozzá a fokhagyma és a szerecsendió, de ízesíthetjük köménnyel, korianderrel vagy curryvel is.