Gyönyörű a színe, könnyű elkészíteni, finom, tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nem is megfizethetetlen. Majdnem egész évben kapható frissen, de fagyasztva is könnyen hozzájuthatunk. Nem is értem, miért nem eszünk mindennap brokkolit.

Kedvencünk, a brokkoli

Már az ókori rómaiak is ismerték és kedvelték a brokkolit, és nemcsak élelmiszerként, hanem természetes orvosságként is. A vitaminokban gazdag zöldséget a fiatalság forrásának tartották, amely védelmet nyújt a daganatos és az érrendszeri betegségek ellen. 100 grammban csupán 25 kalória van, emellett bőségesen tartalmaz rostokat, valamint fontos ásványi anyagokat (káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és cinket). Nagy mennyiségű C- és K-vitamint, valamint folsavat tartalmaz.

Elkészítésénél külön kell kezelni a rózsákat és a vastag szárat. A levágott rózsák tényleg pár perc alatt roppanósra főnek (érdemes a főzővízbe csipetnyi szódabikarbónát is tenni, így megmarad a szép, élénkzöld színe). A szárat nem kell kidobni. Meghámozzuk, a fás részeket levágjuk, utána ugyanúgy készíthetjük el, mint a zöldség tetejét, csak kicsivel több idő alatt fő meg (de még így is sokkal gyorsabban, mint például a karfiol).

Hét érdekesség a brokkoliról

– A káposztafélékhez tartozik, a karfiol közeli rokona.

– Mint a legtöbb káposzta, Kis-Ázsiából származik.

– A fő szezonja nyáron és ősszel van, de egész télen át kapható frissen is.

– Vásárlásnál ügyeljünk rá, hogy szép, élénkzöld legyen a színe, semmi esetre sem sárgás, fakó (ez ugyanis azt jelzi, hogy már régen leszedték).

– Nejlonzacskóba vagy fóliába csomagolva egy hétig eláll a hűtőszekrény zöldségesfiókjában.

– A fűszerek közül különösen jól illik hozzá a fokhagyma és a szerecsendió, de ízesíthetjük köménnyel, korianderrel vagy curryvel is.

Brokkolis töltött burgonya

Mogyoróvajas ramen ropogós tofuval

Brokkolis csirke füstölt sajttal

Brokkolis karfiolpizza

Szezámmagos csirkemell joghurtos brokkolipürével

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink