Nem lehet okunk panaszra, ezerféle hozzávaló várja, hogy ebéddé vagy vacsorává lényegüljön. Inkább a bőség zavara hoz zavarba. Ilyenkor rengeteg a friss zöld fűszer is, nem kell velük takarékoskodni. Olyan rakottasokat ajánlunk, amelyekben a húsféleségek és a zöldségek mellett ezek a fűszerek is fontos szerepet játszanak. Persze ha nincs kiskertünk vagy legalább pár cserépnyi növénykénk az erkélyen vagy a konyha ablakában, akkor nem könnyű beszerezni ezeket, általában hiányos a kínálat (kivéve a termelői piacokat, de oda el is kell jutni).
Mindenesetre adunk pár ötletet, mit mire cseréljünk, ha nem kapjuk meg pontosan azt a fűszert, ami a receptben szerepel.
Joghurtos-cukkinis csirkemell: bazsalikom helyett tárkony, majoránna, rozmaring, petrezselyem zöldje vagy kapor.
Tárkonyos, lila hagymás karajszeletek szilvával töltve: tárkony helyett csombor, majoránna, petrezselyem zöldje, rozmaring.
Csirkecomb paradicsommal, padlizsánnal, olívabogyóval, kapribogyóval: zsálya és lila bazsalikom helyett oregáno, csombor, hagyományos bazsalikom, kakukkfű.
És hát persze mindig ott a menekülő útvonal, végső esetben használhatunk természetesen szárítottat is.
Csirkecomb paradicsommal, padlizsánnal, olívabogyóval, kapribogyóval