Fejes saláta
[eadvert]
Olcsó, tavasszal, nyár elején szinte mindenhol kapható, könnyen termeszthető a kiskertben. Levelei puhák, gyorsan összeesnek. Csak frissen az igazi.
Tölgylevélsaláta
Levelei karéjosak, hasonlítanak a tölgylevél formájához. Lehet zöld vagy bordós-barna. Szép, mutatós saláta. Viszonylag vékonyak és puhák a levelek, sokáig nem tartható el.
Jégsaláta
Egész évben folyamatosan kapható, könnyen beszerezhető. Levelei vastagabbak és ropogósabbak, mint a fejes salátáé, tovább frissen marad, ideális, ha mindig csak egy kevés kell belőle (a maradék becsomagolva hűtőszekrényben egy hétig is jól eláll). Szendvicsekbe is tökéletes.
Római saláta
Fejet nem képez, levelei nyújtottak, hosszúkásak. Kifejezetten ropogósak, erősek a levelei, sokáig eltartható. A klasszikus cézársaláta ebből készül.
Frisee (endívia) saláta
Kifejezetten mutatós salátaféleség. A fodros-cakkos nyújtott levelek nem szoros fejet, hanem szép laza boglyát képeznek. Nem annyira erősek és ropogósak, mint például a római salátáé, de minden salátástálat fantasztikusan feldobnak.
Cikóriasaláta
Kifejezetten kesernyés ízű. Nagyon erősek a levelei, ezért nemcsak nyersen fogyasztjuk, hanem pirítva vagy párolva is nagyon jó. Azoknak ajánljuk, akik a különleges ízeket kedvelik.
Radicchio
Piros színű cikóriasaláta, gyakran kapható. Ez is kemény levelű, kesernyés zöldség. Ugyanúgy használhatjuk, mint a halványzöld változatot.
Ajánlunk pár receptet is: